Lutovac: Srbiji preti suspenzija evrointegracija, na Vučiću da odluči 1Foto:Beta/Milan Obradović

 Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da je ključni nalaz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, objavljenog u utorak, da je ona „pred suspenzijom evrointegracija“, te je na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „da izabere li će nastaviti put ka Evropskoj uniji“.

„Još jedna godina je bačena što se tiče evrointegracija, a to znači i ona prethodna, 2018. Vidi se da EK sumnja u stvarnu opredeljenost Srbija za EU. Druga stvar je da je Srbija pred suspenzijom evrointegracija. To su dva ključna nalaza“, kazao je Lutovac novinarima ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

Lutovac je rekao da će se Srbija suočiti sa suspenzijom ako ne napravi iskorake u vladavidni prava – ka nezavisnom sudstvu i u borbi protiv korupcije, ali i u normalizaciji odnosa s Prištinom.

„EK neće u ovom trentuku obustaviti pregovore, ali ne znači da to neće uraditi u nekom trenutku ako ne bude pomaka“, rekao je Lutovac.

Naglasio je da je potrebno da vlasti u Beogradu „promene retoriku“ prema EU i pristupnim pregovorima i ukazao da evropski predstavnici u medijima naklonjenim vlastima uočavaju „antievropsku“ retoriku.

„Svedoci smo da EK saopštava neprijatne stvari o Srbiji, a izveštaj se ne tiče samo spoljne politike i odnosima prema EU, nego i o suštinskim odnosima unutar Srbije.

Poslednja dva izveštaja sadrže oštru analizu upakovanu u diplomatiski jezik. Taj jezik ne sakriva suštinu“, istakao je Lutovac.

Naveo je da se u izveštaju napominje da nema napretka ni u jednoj ključnoj oblasti, da je „ograničen domet“ u napretku, a ako se to „prevede“ – rekao je Lutovac – to znači da Srbija „duboko zaostaje u procesu evrointegracija“.

„U izveštaju se upozorava da Aleksandar Vučić bira parlament, vladu, sve gradonačelnike i predsednike opština, a pokušao je da sebi izabere i opoziciju“, kazao je Lutovac.

Zahtev Vučića za osnivanje ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, Lutovac je ocenio kao reakciju na izveštaj EK, kojom bi trebalo da se napravi „neki formalni iskorak“, te da ga treba posmatrati u tom kontekstu.

Rekao je da došlo do kritika i zbog neuskladjivanja spoljne politike Srbije sa EU, zbog oštre retorike prema EU tokom epidemije.

Lutovac je naglasio je da je stav DS da Srbija mora da ima samo „jedan spoljnopolitički stub“: EU i da u tome Srbija mora da bude jasna i nedvosmislena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari