Lutovac za sada bez protivkandidata 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Iako je do isteka roka za podnošenje kandidatura za novo rukovodstvo u Demokratskoj stranci ostalo samo petnaestak dana za sada nema zvaničnih kandidatura, potvrđeno je Danasu u Organizacionom odboru DS za održavanje izborne skupštine.

Aktuleni predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac najavio je ponovnu kandidaturu, ali za sada nije poznato da li će imati protivkandidata. Spekuliše se da bi Bogdan Tatić, predsednik opštinskog odbora DS Vračara mogao da stane na crtu Lutovcu, ali on za naš list nije želeo ni da potvrdi, ali ni da demantuje tu informaciju.

“Uz svo uvažavanje Danasa, to je pitanje o kome ću raspravljati sa svojim kolegama unutar Demokratske stranke“, poručio je Tatić.

I dok je u borbi za novog predsednika DS dosta nejasna slika, mnogo jasnija je kada su u pitanju kandidati za potpredsednike Demokratske stranke, jer je kandidature najavilo čak petoro demokrata. Među njima je i Miodrag Gavrilović, master prava i sin Slobodana Gavrilovića, nekadašnjeg potpredsednika Demokratske stranke u vreme Zorana Đinđića.

On je za naš list potvrdio da će ući u trku za mesto potpredsednika DS, a među kandidatima za potpredsedničku funkciju, kako saznajemo je i Tatjana Manojlović, novinarka dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije. Iako ima spekulacija da bi mogao ponovo da se kandiduje za potpredsednika, novi- stari demokrata Saša Paunović, za naš list to demantuje.

“Do sada ni na koji način nisam učestvovao u pripremama izborne skupštine DS, niti sam o njoj u bilo kom smislu razmišljao. U DS sam ponovo tek od pre desetak dana“, naveo je Paunović za naš list. O novoj kandidaturi ne razmišlja ni doskorašnji potpredsednik DS Dejan Nikolić, koji kaže da se povukao iz politike još prošlog septembra.

Ponovnu kandidaturu za potpredsedničko mesto, međutim, najavljuje Dragana Rakić , aktuelna zamenica predsednika DS .

“Demokratska stranka je jedina stranka koja nije liderska, u kojoj svaki član može da postane funkcioner, pa tako i predsednik stranke. Svi članovi stranke imaju jednaka prava i mogućnost kandidovanja. Za narednu skupštinu koju ćemo održati 4.jula, svi članovi stranke mogu podneti kandidature do 26.jula ,a proces kandidovanja je u toku i još uvek nemamo podnete zvanične kandidature”, kaže Rakićeva za Danas.

Dodaje da bi lično volela da za sve funkcije u DS bude više kandidata za predsednika, kako bi članovi DS mogli da izaberu one za koje misle da će ih najbolje predstavljati i voditi kroz težak period koji je pred čitavom opozicijom u Srbiji.

Rakićeva kaže da je za DS predstojeća izborna skupština jako značajna, jer dolazi nakon veoma teškog perioda za stranku.

”U poslednje tri godine DS je odolevala svim pritiscima i zadržala kurs nedvosmisleno opozicione stranke. Grupa bivših funkcionera, koju smo sprečili u njihovoj nameri da protivzakonito i protivno volji članova nastavi da upravlja strankom i donosi odluke, i dalje pokušava da DS diskredituje. Na maliciozne tvrdnje koje su posledica njihovog poraza više se ne obaziremo. Uradili smo sve što smo mogli i što smo morali, kako bismo stvorili uslove da DS ponovo bude nosilac promena nabolje u srpskom društvu. Da li ćemo uspeti u nameri da nakon toga što smo sačuvali stranku da je i vratimo na mesto za koje sve demokrate smatraju da zaslužuje zavisi od svih nas, a naročito od ljudi koji će nakon skupštine preuzeti odgovornost za donošenje najznačajnih stranačkih odluka. U pogledu toga sam veliki optimista. Verujem da ćemo na predstojećoj stranačkoj skupštini izabrati najbolje među nama za zahtevne poslove koji nas čekaju”, napominje aktuelna zamenica predsednika DS.

Na pitanje da li će Zoran Lutovac koji je najavio ponovnu kandidaturu za predsednika DS, imati protivkandidata, Rakićeva kaže da ne zna da li će se još neko kandidovati. Smatra da sadašnji predsednik zaslužuje još jedan mandat.

“On je veoma uspešno, principijelno i hrabro vodio stranku kroz najteži period u njenom dosadašnjem postojanju, kada smo bili napadani sa svih strana, i spolja i iznutra. Uradio je veliki posao na reformisanju i stabilizaciji Demokratske stranke. Sada, kada smo konsolidovali stranku i kada je pred njom nova etapa u političkom delovanju, Lutovac zaslužuje da i dalje bude na njenom čelu. Moj glas će siguno imati na izborima, nadam se da tako misli i velika većina demokrata”, ističe Rakićeva.

Novo rukovodstvo neće biti birano neposredno, već će svaki gradski i opštinski odbor imati svoje predstavnike – delegate koji će glasati na skupštini, kako je već definisano stranačkim statutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari