Mađarski ministar: Ne želimo da se mešamo u izbore, ali navijamo za vladajuću koaliciju 1Foto: FoNet

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je danas u Beogradu da ta zemlja ne želi da se meša u unutrašnje poslove Srbije, ali da navija za vladajuću koaliciju na predstojećim izborima.

„Ovde sam sa ciljem. Ne želimo da se mešamo u unutrašnje poslove Srbije, ali možemo da navijamo. Mi zaista navijamo za vladajuću koaliciju“, rekao je Sijarto u Beogradu nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

On je dodao da „Mađarska navija za vladajuću koaliciju zato što je Savez vojvođanskih Madjara deo te koalicije“.

„Sa druge strane za nas je ova koalicija važna jer smo sa ovom koalicijom uspeli da izgradimo istorijski dobre, prijateljske odnose. Mislim da je to iz aspekta nacionalnih interesa važno i za Mađare i za Srbe“, naveo je madjarski ministar.

Uspeh Srbije je, kako je naveo, u interesu Madjarske jer što je Srbija uspešnija to je bolje i za severnog suseda.

„Imali smo dobru saradnju tokom pandemije, sada sledi period kada ćemo da jačamo ekonomsku saradnju“, naveo je Sijarto.

Prošle godine trgovinska razmena dve zemlje je dostigla 2,5 milijardi evra, a Mađarska je obezbedila više od devet milijardi forinti za mađarske investicije u Srbiji.

Dačić je zahvalio Sijartu jer je „najbolji i najveći zastupnik Srbije u EU“ te dodao da to govori o visokom nivou bilateralnih i prijateljkih odnosa.

„To se pokazalo i tokom pandemije. Razgovarali smo i o tome šta posle pandemije, o čemu će više reči biti na sednici dve vlade“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari