Grad Valjevo mora brže da se razvija i velika šansa našeg grada je put M4, smatra narodni poslanik Mihailo Jokić.

Po njegovom mišljenju nedopustivo je da grad ima suficit na kraju godine što je bio slučaj na kraju 2016. godine, i podseća da se mnoge stvari rešavaju u Beogradu, ali da novca nema dovoljno za sve, već se mora delovati što je brže moguće.

– Treba iskoristiti sredstva iz kineskog kredita. On je raspoloživ pet godina, a to je 85 odsto ukupnih sredstava, koliko je potrebno da se uradi autoput od Surčina do Obrenovca. Tu budžet Republike učestvuje sa 15 odsto i mi moramo naći načina da se uklopimo i da se postojeći put sa dve trake ka budućem Koridoru prošire na četiri, ili da se radi pravi autoput, ističe Jokić. Nedavno je premijer Vučić rekao za Vamediu da postoji mogućnost gradnje „brzih traka“, a poslanik Jokića ističe da je najvažnije što su premijeru realno predočene potrebe Grada Valjeva i okoline, i da je shvata ovdašnje potrebe.

– Mislim da je dobro da uradimo i tri trake gde ne mogu da se realizuju četiri, jer postoje fizičke prepreke proširenju na jednom delu trase. Ima i opcija da se radi novi put sa mnogo mostova i to je projekat CIP-a, ali je prilično skup. Najvažnije je da radimo na tome, koja god od opcija na kraju bude prihvaćena, kaže Jokić i dodaje da će sve biti poznato i potvrđeno tek onda kada se potpišu ugovori.

Na pitanje da li ga je kao narodnog poslanika aktuelna vlast konsultovala oko izrade budžeta odgovara potvrdno, ali navodi da je „greh da grad ima više od 45 miliona viška na računu na kraju godine“

– Valjevo nema kredite, a ima višak novca u budžetu. Znate li kako se na to gleda iz Republike? Loše. Ne iskoristiti opredeljena sredstva nije uopšte dobro. Moj predlog je bio da se javnim preduzećima ponudi novac odmah, da mogu da rade. Pogledajte Toplanu, 35 miliona im je po tom mom predlogu dato odmah, ljudi kupili mazut, grejanja ima, sve funkcioniše besprekorno. Treba dati indirektnim i direktnim korisnicima unapred avansno sredstva da mogu da rade. Pare služe da se troše za razvoj i nesmetano funkcionisanje grada. Vreme zadržavanja novca je odavno prošlo.

Kancelarija narodnih poslanika

Valjevo je jedan od deset gradova Srbije u kome će biti otvorena kancelarija narodnog poslanika. Rad kancelarije u kojoj će u Valjevu raditi poslanici Mihailo Jokić SNS i Đorđe Milićević SPS, finansiraju CESID i Grad Valjevo, a biće smeštena u Gradskoj upravi. „Nadam se da će kancelarija doprineti boljem razumevanju između građana i poslanika i da će problemi biti prezentovani na neposredan način. U direktnoj komunikaciji svakako da sve može biti mnogo bolje objašnjeno, rekao je tim povodom gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. Otvaranju kancelarije prisustvovao je i Bojan Klačar, direktor CESID-a koji je objasnio da se projekat realizuje uz podršku USAID-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari