Maja Kocijančič: Poštovati vladavinu prava 1Foto: Maja Kocijancic / Twitter

Poštovanje vladavine prava, uključujući pretpostavku nevinosti, cilj je koji EU snažno podržava.

Potrebno je da policijske akcije donesu poverenje u vladavinu prava kod svih zajednica. Takve operacije treba da osnaže, a ne da umanje napore koje se odnose na normalizaciju odnosa, kaže za Danas Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, govoreći o tenzijama na severu Kosova.

Naša sagovornica ističe da „mi snažno verujemo da je potrebno više saradnje policije i vojske, i svih aktera, uz puno poštovanje Briselskog sporazuma“.

– Policijska operacija u Mitrovici, usmerena na pojedine osumnjičene iz celog regiona i ostatku Kosova, nakon izdavanja sudskih naloga, treba da bude sprovedena u skladu sa zakonom i da se o njoj prikladno izvesti javnost. Mi smo u kontaktu sa liderima u Prištini i Beogradu i apelujemo na krajnju uzdržanost, poručuje portparolka EK.

Kfor je povodom jučerašnje situacije saopštio da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju širom Kosova, nakon naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

„Kfor potvrđuje da je ovo samo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova. Zbog političke osetljivosti trenutka, komandant Kfora poziva sve strane da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja. Ljudi treba da ostanu mirni, nemaju čega da se plaše. Kfor nastavlja da nadgleda situaciju i spreman je da interveniše, ukoliko se to zahteva, kao treći u liniji odgovornosti, kako bi garantovao sigurnost za sve zajednice u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je upad kosovsko-albanskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje 13 Srba kao još jednu u nizu provokacija Prištine, naveo je portal Sputnjik.

Portparolka tog ministarstva, Marija Zaharova je saopštila da „upad kosovsko-albanskih specijalnih snaga u srpske opštine vodi ka eskalaciji međuetničke napetosti, koje lišavaju smisla višegodišnje napore međunarodne zajednice za mirno rešavanje konflikta“.

Ona je dodala da je provokacija Albanaca protiv Srba na Kosovu „direktna posledica višegodišnje popustljivosti EU i SAD“.

U Moskvi smatraju da ovaj trenutak nije slučajno izabran – upad je usledio odmah nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije o kosovskom pitanju, javio je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari