Maja Pavlović nastavlja štrajk ispred Predsedništva 1Foto: Beta

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović predala je danas na pisarnici Predsedništva molbu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primi i najavila da će štrajk glađu nastaviti ispred Predsedništva do ispunjenja zahteva.

Pavlović je izrazila očekivanje da će je Vučić primiti već sutra i podsetila da je, kada je dolazio na tu funkciju, najavio da će primati građane od 5 do 8 ujutro.

„Ako je Vučić, kako kaže, predsednik svih građana, nadam se da će imati sluha i za moje zahteve“, kazala je Pavlović. U dopisu koji je predala, između ostalog, stoji da je već treći put prinuđena da svoja prava štiti štrajkom glađu, a namera joj je da bude saslušana jer, kako je rekla, zna da je u pravu i da je njena borba ispravna. „Vas ću predsedniče smatrati odgovornim ako moje zdravstveno stanje dovedete u još veću opasnost nego što jeste, a dostavljam vam devet zahteva Kanala 9 i naglašavam da ne tražim da mi se otpišu bilo kakvi dugovi i da ne plaćam takse, kako izveštavaju neki mediji, samo tražim svoja prava koja pišu u zakonu“, pročitala je Pavlović deo iz dopisa.

Ona je pozvala kolege iz medija da stanu u zaštitu struke i da zajedno kažu da neće da ćute dok ih gase i da ne dozvole da ih ućutkuju pritiscima i raznim spinovima. „Nadam se da su i građani već odavno uvideli da nam izvršitelji stižu već treći dan, a kada mi pokrenemo postupke u kojima tražimo svoja prava, to traje godinama“, konstatovala je vlasnica Kanala 9.

Ona je podsetila da deset dana štrajkuje glađu ispred REM i da niko nije sišao da je pita kako je, niti su pokušali da joj pomognu. Na konferenciji udruženja „1 od 5 miliona“ Pavlović je istakla da je važno da se saslušaju studenti i njihovi zahtevi. Studenti su danas podsetili da su od Rektorata zahtevali da od premijerke Ane Brnabić zatraži razrešenje ministra Siniše Malog.

Valentina Reković je rekla da je na nedavno objavljenoj Šangajskoj listi došlo do velikog pada Univerziteta u Beogradu za oko 100 mesta, čemu je doprineo odlazak mladih naučnika iz zemlje. „Na tu situaciju direktno utiče odlazak mladih naučnika koji perspektivu svog znanja ne vide u ovoj zemlji“ istakla je Reković.

Ona je istakla da doktorska disertacija Malog, koja je očigledni plagijat, još nije osporena, a da je plagijat potvrdile su sve žalbe koje su pristigle Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. Dvočasovna blokada upozorenja Rektorata održana je 19. jula, a studenti upozoravaju da će organizovati novu blokadu ukoliko do septembra ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

„Pozvaćemo sve profesore, asistente, saradnike u nastavi i studente na blokadu Rektorata i odbranu autonomije i integriteta Univerziteta u Beogradu, kao krovne organizacije visokog obrazovanja u Srbij“ najavila je Reković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari