Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović počela štrajk glađu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović počela je danas štrajk glađu nakon što, kako je rekla, ni tri meseca posle prethodnog protesta suštinski nije rešen nijedan problem.

Ona je rekla da očekuje poziv predsednika Srbije, pošto je iz kabineta premijerke Ane Brnabić dobila informacije da je predsednik zainteresovan za njen slučaj i da bi voleo da se vidi sa njom.

„Evo, držim telefon u rukama i čekam“, rekla je Maja Pavlović. Ona je podsetila da je prethodna dva puta ispunjenje zahteva pokušala da izdejstvuje u resornim ministarvsima, pa se ispostavilo da ta ministarstva nisu nadležna.

Nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić ispostavilo se da ni ona ne može da učini više od onoga što je već uradila. Ona je najavila da je spremna da se obrati međunarodnim institucijama kako bi njen slučaj bio rešen.

„Možda sam ja prebrzo odustajala i verovala institucijama da će se nešto učiniti kada se prekine štrajk glađu, ali očigledno je da uspeva samo ono što se dogovori za vreme štrajka glađu“, kazala je Pavlović. Ona je istakla da nakon tri meseca od prethodnog štrajka više nema finansijskih mogućnosti za strpljenje, pa na ovaj način mora da pokuša da ubrza stvar.

„Naši zahtevi su isti i traži se presuda. Očigledno sa organizacijama sa kojima smo u sporu imamo suprotne stavove i u jednoj pravnoj državi sudovi su te instance te koje treba da donuse konačne i meritorne odluke“, navodi vlasnica Kanala 9. Ona podseća da se Ustavni sud izjasnio da nije meritoran po pitanju zahteva od Organizacije proizvođača fonograma Srbije OFPS i neće da odlučuje po žalbi Kanala 9.

„Zato moji advokati pišu predstavku Strazburu i pravdu ćemo potražiti u instanci koja je izvan naše zemlje“, kazala je Pavlović. Ona je dodala da nije očekivala ni rešenje u okvoru srpskog pavnog sistema jer je to, kako je ocenila, osinje gnezdo. Pavlović je ove godine navela 10 zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk glađu.

Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira račun Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa. Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV.

Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL. Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9. Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije.

Ovaj zahtev je, tokom štrajka glađa, ispunjen. Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari