Pre 15 i po godina, u martu 2001, pomoć EU je po prvi put stigla u Srbiju. Bila je iskorišćena za nabavku goriva za grejanje i lekova za građane.

EU i Srbija su od tada na najbolji mogući način iskoristile preko tri milijarde evra bespovratnih sredstava kroz hiljade projekata.

Srbija je danas najveći primalac pomoći EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih primalaca u svetu. Trenutno se u tesnoj saradnji sa srpskim vlastima, opštinama, preduzećima i nevladinim organizacijama sprovodi oko 600 projekata EU. Srbija takođe ostvaruje prednosti velikog broja programa EU kao što su Horizont 2020 i Erazmus+. Pojedinačni doprinos država članica je podjednako impresivan. Istorijska je činjenica da pomoć nijedne druge zemlje ili grupe zemalja nije ni blizu te pomoći. EU je godinama i najveći trgovinski partner Srbije, investitor broj jedan i najveći izvor povoljnih kredita za preduzeća i infrastrukturu.

Najznačajniji primeri pomoći

Tokom tri godine na mestu ambasadora EU imao sam čast da upoznam veliki broj ljudi, srpskih porodica i preduzeća, koji su osetili konkretne prednosti našeg sve snažnijeg partnerstva. Evo nekoliko primera:

– Izgradili smo više od 1.500 novih stanova i kuća za srpske izbeglice i interno raseljena lica, pružili im besplatnu pravnu pomoć, obrazovanje i obuku, kao i grantove za pokretanje sopstvenog posla.

– Pomoć EU je igrala značajnu ulogu u ukidanju viza za putovanje između EU i Srbije u decembru 2009.

– Opremili smo bolnice, laboratorije, institute javnog zdravlja i centre za transfuziju krvi i obezbedili 252 vozila hitne pomoći.

– Pomogli smo rekonstrukciju mostova Sloboda, Gazela i Žeželj.

– Zahvaljujući našoj pomoći, preko Fonda za inovacionu delatnost su otvorena nova preduzeća sa brojnim novim radnim mestima.

– Pomogli smo unapređenje nastavnih planova i programa za stručno obrazovanje, uvođenje obrazovanja za odrasle i promovisali društvenu inkluziju u školama. Samo u 2015. je 2.600 srpskih studenata i profesora otišlo u inostranstvo zahvaljujući stipendijama EU. Od fondova EU je korist ostvarilo i 27 fakulteta u Srbiji. Primera radi, pomogli smo obnovu zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta, Botaničke bašte u Beogradu, osnivanje fakulteta u Bujanovcu i izgradnju nove zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

– Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici sada ispušta čistu vodu u Palićko jezero. Užice, Sremska Mitrovica, Požarevac i drugi gradovi su takođe ostvarili prednosti pomoći EU za prečišćavanje otpadnih voda. U Obrenovcu i Beogradu je vazduh čistiji zahvaljujući filterima za pepeo u termoelektrani „Nikola Tesla“ koje je finansirala EU.

– Kroz više od 800 projekata prekogranične saradnje, EU je podržala regionalnu saradnju i pomirenje.

Kao pravi partneri, sarađivali smo i u dobru i u zlu. Kada su poplave zadesile Srbiju u maju 2014, države članice EU su uputile spasilačke timove koji su spasavali srpske živote i imovinu. EU je posredstvom više od 173 miliona evra donacija pomogla da se na desetine hiljada porodica, poljoprivrednika i preko 1.000 preduzeća vrati normalnom životu. Zahvaljujući pomoći EU obnovljeno je 15 škola, 12 kilometara puta od Korenite do Krupnja, dva mosta u Kraljevu i 64 manjih širom zemlje i sprovedeno 200 infrastrukturnih i projekata rekonstrukcije.

Šta nam donosi budućnost

Srbija je danas punopravna članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu, te ima jednak pristup Fondu solidarnosti EU kao i bilo koja druga članica EU. Srbija je naš pouzdan partner u jačanju inkluzivne regionalne saradnje – ima vodeću ulogu u primeni poboljšanog sistema prioritizacije krupnih kapitalnih projekata. Veći stepen povezanosti u regionalnoj infrastrukturi može da doprinese boljem istinskom partnerstvu u regionu.

U svakodnevnoj rutini ponekad zaboravimo da su ovo velika dostignuća koja su moguća samo zahvaljujući zajedničkim vrednostima i istinskom i dubokom partnerstvu. Naš zajednički cilj je da primimo Srbiju u porodicu naroda EU. Ovo više nije daleki san već konkretna realnost koja se približava iz dana u dan. Otvorena su četiri pregovaračka poglavlja, što znači da smo zakoračili u odlučujuću fazu ulaska Srbije u EU. Očekujemo napredak u vezi sa drugim poglavljima u najbližem mogućem roku.

Naše partnerstvo je pravo. Projekte osmišljavamo i sprovodimo zajedno sa Vladom Srbije. Zajedno planiramo i biramo projekte i staramo se da donesu najveću moguću korist zemlji. Moja delegacija je potpuno posvećena uspehu našeg daljeg, još intenzivnijeg partnerstva.
Buduća pomoć EU će biti usredsređena na ekonomski i društveni razvoj Srbije: od podrške malim i srednjim preduzećima, preko infrastrukturnih investicija na lokalnom nivou i reforme obrazovanja, do podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, podrške unapređenju upravljanja granicama i bezbednosti, podrške reformi pravosuđa i civilnom sektoru.

Prethodna proširenja EU potvrđuju da će pristupanjem EU narod Srbije imati znatno viši životni standard. Posebno će mladi imati daleko više izbora i mogućnosti. Pomoć EU će se pristupanjem proširiti na kohezione i strukturne politike EU, Zajedničku poljoprivrednu politiku i investicije. Članstvo u EU će milionima ljudi u Srbiji i EU doneti direktne i indirektne koristi. Mi imamo samo jedan mandat u Srbiji – da pomognemo vašoj zemlji da bude uspešna i da postane članica EU.
Naših 15 godina saradnje i partnerstva, jasna posvećenost Vlade potrebnim reformama i naša snažna podrška znače da je linija cilja članstva u EU sada nadohvat ruke Srbiji, ukoliko se održivo gradi na tome što je već urađeno. Čvrsto sam uveren da će Srbija, baš kao i vaši olimpijski heroji u Riju, sa zadovoljstvom preći tu liniju.

Govor šefa Delegacije EU u Srbiji na proslavi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari