Ser Majkl Vud predvodiće ekipu pravnih stručnjaka koja će zastupati interese Kosova pred Međunarodnim sudom pravde koji treba da oceni zakonitost proglašenja kosovske nezavisnosti, saopštio je Kabinet predsednika Kosova.

„Vud je jedan od najpoznatijih i najsposobnijih pravnika današnjice i imamo sreću da je on spreman da predstavi naš slučaj“, piše u saopštenju Kabineta Fatmira Sejdiua.

Vud je bio pravni savetnik u Kancelariji za spoljnu politiku Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta od 1999. do 2006. godine, učestvovao je u radu Međunarodne konferencije u Dejtonu i Rambujeu 1999. godine.

„Njegovo dugotrajno angažovanje u pitanjima međunarodne pravde povezanim s napretkom Kosova ka nezavisnosti čini ga kvalifikovanim i jedinstvenim da predstavi naše nacionalne interese pred sudom i mi imamo veliko poverenje u njegove stavove i iskustvo“, piše u saopštenju.

Navodi se i da su se predstavnici institucija Kosova juče sastali sa Vudom. „Kosovo ima jasan slučaj i imamo za cilj da dokažemo da u proglašavanju nezavisnosti Kosova nema ničega čime se gazi međunarodno pravo“, ukazuje se u saopštenju.

Najavljeno je da će Vud okupiti ekipu poznatih pravnih stručnjaka, a Ministarstvo spoljnih poslova je zaduženo za koordinaciju njihovih aktivnosti u ime institucija Kosova. Dodaje se da institucije Kosova imaju puno poverenje u MSP, kao najviši sudski organ UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari