Ambasadorka Crne Gore Anka Vojvodić moraće danas da napusti Srbiju, dok je ambasador Makedonije Aleksandar Vasilevski juče to već učinio, nakon što im je Vlada Srbije uskratila gostoprimstvo zbog prekjučerašnjeg priznavanja nezavisnosti Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Vasilevskom je juče uručena nota kojom je obavešten da mu je uskraćeno gostoprimstvo u Srbiji i da će morati da napusti Srbiju u roku od 48 sati, što je on učinio odmah, kako je potvrdio potpredsednik makedonske Vlade Ivica Bocevski.

Makedonija neće preduzimati recipročne mere prema Srbiji, kažu u Makedonskom ministarstvu spoljnih poslova. Makedonska ambasada u Beogradu će biti otvorena za sve konzularne i druge poslove, ali će funkcionisati bez ambasadora.

Istovremeno, ambasador u Skoplju Zoran Popović uručio je protestnu notu zameniku ministra spoljnih poslova Makedonije Zoranu Petrovu u kojoj se traži da Makedonija preispita odluku o priznavanju Kosova.

Ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić je kazala da je ona prva ambasadorka kojoj je uskraćeno gostoprimstvo u Srbiji zbog priznanja nezavisnosti Kosova, ali da „verovatno nije jednako uskratiti gostoprimstvo ambasadoru jedne male zemlje u odnosu na velike države“. Ona kaže da je takvu odluku doživela kao meru na odluku Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova, ali i da se nada da je to i poslednja mera koja će biti primenjena, jer bi sve drugo bilo kontraproduktivno. Prema njenim rečima, priznanje Kosova samo dan nakon odluke Generalne skupštine UN da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije namerno.

– Ne treba mnogo podsećati da je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o evroatlantskim integracijama, o političkim programima i namerama, uključujući i priznavanje Kosova. Diskusija je bila intenzivna i u dosta podignutoj atmosferi, ali korektnoj i civilizovanoj. Crna Gora je glasala za zahtev Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o svemu šta se dogodilo. U četvrtak je bila prva redovna sednica vlade, i stavljeno je na dnevni red ono što je sedam dana ranije usvojeno u Skupštini – rekla je ambasadorka Crne Gore.

Ona je ocenila da odluka Srbije da je proglasi za nepoželjnu osobu i da u roku od 48 sati napusti zemlju „nije pametan i dobar politički potez“.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac je izjavio da očekuje da će Srbija voditi računa o tome da crnogorski građani ne trpe zbog odluka koje će zvanični Beograd preduzeti zbog priznavanja nezavisnosti Kosova i da će odluka Podgorice dovesti do pogoršanja odnosa između dve zemlje, što je „Crnoj Gori na vreme i prijateljski predočeno“.

Nezavisnost Kosova do danas je priznalo 50 zemalja sveta. Od 27 zemalja EU, samo njih pet nije priznalo Kosovo – Slovačka, Grčka, Kipar, Španija i Rumunija.

Protestni skup u ponedeljak

Protestni skup zbog odluke crnogorske vlade da prizna nezavisnost Kosova biće održan u ponedjeljak, 13. oktobra, ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici. Protest će organizovati Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka, odlučeno je na sastanku predstavnika tih partija sa predstavicima Pokreta za promjene i Liberalne partije. Na sastanku je zaključeno da je crnogorska Vlada donijela odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije protiv koje je ogromna većina građana Crne Gore. Na taj način je, kako je ocijenjeno iz tih partija, Vlada prouzrokovala političke tenzije i produbila postojeće podjele u Crnoj Gori, ali i ugrozila prijateljske odnose sa Srbijom i interese građana Crne Gore. Predstavnici SL, PZP, SNP, NS, DSS i LP zbog toga su pozivali Vladu da povuče odluku o priznavanju Kosova. V. K.

Povratak srpskih diplomata naredne nedelje

Ambasadori Srbije, koji su povučeni iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, počeće da se vraćaju u diplomatske misije od naredne nedelje, saznaje Danas u diplomatskim izvorima. Kako kaže naš izvor, nakon odluke Vlade očekuje se i instrukcija Ministarstva spoljnih poslova o vraćanju, za šta će biti potrebno nekoliko dana, a tek onda i vraćanje u ambasade.

Srbija će vratiti ambasadora u SAD Ivana Vujačića, u Australiji – Milivoja Glišića, u Hrvatskoj – Radivoja Cvetićanina, u Japanu – Ivana Mrkića, u Kanadi – Dušana Batakovića, u Norveškoj – Vladislava Mladenovića, u Koreji – Zorana Veljića, u Švajcarskoj – Dragana Maršićanina i u Turskoj – Vladimira Ćurgusa.

Srbija je krajem jula vratila ambasadore u 11 zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova – Austriju, Bugarsku, Češku Republiku, Finsku, Francusku, Holandiju, Italiju, Mađarsku, Nemačku, Sloveniju i Švedsku. Srbija ni pre priznavanja jednostrane nezavisnosti Kosova nije imala akreditovane ambasadore u Belgiji, Danskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, Estoniji, Irskoj, Letoniji, Litvaniji i Luksemburgu.

Javnosti do danas nisu poznati detalji Akcionog plana Vlade Srbije u vezi sa merama prema zemjlama koje priznaju neavisnost Kosova, osim povlačenja i proterivanja ambasadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari