Makron Kurtiju: Šta Kosovo može da pruži Srbiji u zamenu za priznanje? 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da ga je francuski predsednik Emanuel Makron pitao „šta Kosovo može da da u zamenu za priznanje Srbije“, te da je od Makrona zatražio „da poveže priznanje sa članstvom u Ujedinjenim nacijama“, prenosi danas RTS.

U intervjuu „Mondu“, čije delove prenosi štampa u Prištini, Kurti je rekao da je sa Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima iz oblasti bezbednosti, kulture i frankofonije, kao i da je francuska vlast skeptična prema viznoj liberalizaciji za žitelje Kosova.

Pariz ostaje skeptičan. Nadam se da će ova poseta pomoći da se prevaziđe skepticizam francuske države, rekao je Kurti i dodao da je na diplomatskom nivou, „zamolio predsednika Makrona da poveže buduće priznanje Srbije sa mestom za Kosovo u Ujedinjenim nacijama“.

„Ova dva pitanja, po mom mišljenju, ne bi trebalo razdvajati. Gospodin Makron me pitao šta je Kosovo spremno da pruži Srbiji u zamenu za priznanje, ali pravo pitanje je: Kada bi Srbija bila spremna da prizna Kosovo? Verujem da bi trebalo da prestanemo sa taktikom da Srbiji uvek pružimo više, a da nikada ne budemo zadovoljni razmenom“, rekao je Kurti, preneo je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari