Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano su položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Prvom predsedniku Francuske koji je došao u Beograd posle 18 godina prethodno je ispred Palate Srbija priređen svečani doček uz državne počasti, intoniranje himni Francuske i Srbije, topovske plotune i smotru počasnog bataljona garde.

Na dočeku su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić i više članova vlade.

https://www.instagram.com/p/Bz8Ism_IKmo/

 

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

 

Makron je doputovao danas popodne u pratnji delegacije u kojoj su i brojni privrednici.

Dvojica predsednika zajedno su otkrili tablu čime je zvanično obeležen početak modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“ kojim rukovodi francuska kompanija „Vansi“.

Makron na srpskom jeziku: Nikada nećemo zaboraviti šta je Srbija učinila za Francusku

Francuska nikada neće zaboraviti ono što je Srbija učinila za tu zemlju tokom Prvog svetskog rata, rekao je na srpskom jeziku francuski predsednik Emanuel Makron kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, prenosi portal N1.

„Hvala vam što ste došli u tolikom broju, zbog čega smo, znajte, duboko dirnuti. Vi pokazujete time da poruka ispisana na ovom spomeniku ‘Volimo Francusku kao što je ona nas volela’ još uvek živi i sto godina kasnije“, rekao je Makron okupljenim građanima.

 

View this post on Instagram

 

„Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju!“ – predsednik @emmanuelmacron u obraćanju na Kalemegdanu. #Serbia #France

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Kako je rekao, sada je na njega red da kaže da „Francuska neće zaboraviti“, navodi N1.

„Na mene je red da vam kažem u ime svoje zemlje – Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju. Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima poginulim kako bismo mi živeli u slobodi. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, prolivenu krv, izgnanstvo, nepresušnu bol preživelih“, kazao je francuski predsednik na srpskom jeziku.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 11
Foto: Instagram/ Budućnost Srbije

Srbija je isto tako u našim srcima – danas i zauvek. Živela Srbija! Živela Francuska! Živelo prijateljstvo između naše dve zemlje, poručio je Makron, prenosi N1.

Glumac Predrag Miki Manojlović pročitao je pre Makronovog govora na srpskom i francuskom reči pesnika Vladislava Petkovića Disa.

„Kad se budemo vratili na naša ognjišta i naše majke zateknemo još u životu, one će nas dočekati i pitati: ‘Kako ste se osećali u Francuskoj’. Mi ćemo im odgovoriti: ‘Bilo nam je dobro’ Ako su naše žene i naše sestre još u životu, one će nas zagrliti i pitati: ‘Kako ste se osećali u Francuskoj’. Mi ćemo im odgovoriti: ‘Bilo nam je dobro’. Ako su naša deca, koja su saznala za najveća iskušenja ovog sveta, još u životu, ona će nas zagrliti takodje, ali njihova usta neće umeti da nam postave to pitanje; ona će nas samo prosto zapitati: ‘Gde je ta Francuska’. Umesto odgovora, mi ćemo staviti ruku na srce i reći ćemo im: ‘Evo, Francuska je ovde’ i naša deca će nas razumeti“.

Vučić: Požurite sa dubinskim reformama EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je večeras francuskog predsednika Emanuela Makrona da „požuri“ sa „dubinskim reformama“ u EU i time kako je rekao, pomogne Srbije na njenom putu ka članstvu u Uniji.

Obraćajući se građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, Vučić je rekao da nam je danas potrebna Srbija koja čuva stara prijateljstva i gradi mostove novih prijateljstava.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 12
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

„Kralj Aleksandar je 1917. godine rekao da je Srbija pala ali da nije pala srpska vojska, i da zajedno sa Francuskom idemo u smrt ili pobedu. Pobedili smo zajedno sa Francuskom, a hoćemo da pobeđujemo i u budućnosti“, kazao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja sa francuskim predsednikom.

Po njegovim rečima, predsednik Francuske je imao strpljenja da čuje kroz šta su sve Srbija i srpski narod prošli prethodnih decenija i pokazao je poštovanje prema Beograđanima i građanima Srbije kakvo drugi državnici nisu.

„Vi ste večeras rekli nešto što je malo ko govorio ovde, a to je da Vam je Srbija u srcu. Zato Vas molim da požurite sa dubinskim reformama EU i tako pomognete Srbiji, ovaj narod će Vam to pamtiti zauvek“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je Srbe uvek najviše pogađalo kada su nešto što nisu hteli da vide ili čuju dolazilo upravo iz Francuske jer kako je naveo, „od drugih ne očekujemo ništa a Francusku smo voleli“.

Oni su takođe, uz intoniranje pesme „Tamo daleko“, položili vence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

Dva predsednika su pre toga obišla spomenik ratne heroine Milunke Savić u Aleji velikana, gde su ih sačekali njeni potomci.

Makron: I EU i Srbija moraju da se reformišu

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 13
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da, paralelno sa reformama koje Srbija treba da sprovede na putu evrointegracija, i EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije koji je trajao oko sat i po, Makron je rekao da je Francuska angažovana u naporima da se pronađe globalan i trajan sporazum za pitanje Kosova.

Makron je izjavio da razume frustracije koje mnogi Srbi osećaju kada se govori o Kosovu ali da se „istorija ne može ponoviti, ne može se ići unazad“.

„Svaka zemlja ima probleme koji se tiču prošlosti. Ono što znam, i sigurno je da kancelarka Merkel i ja učestvujemo u svemu tome, je da su Francuska i Nemačka imale sukobe bez kraja. Svi koji misle da braniti srpski narod znači ne pronaći kompromis (…) neka pogledaju istoriju i ratove“, rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, patriotizam je ljubav prema zemlji a ne mržnja prema drugima.

„Ja sam patriota i Evropljanin, ali nisam nacionalista. Nacionalista je patriota bez projekta. Sve koji kažu da je mržnja prema komšiji projekat saslušajte ali im ne verujte“, rekao je Makron.

On je rekao da će Francuska podržati obnovu dijaloga Beograda i Prištine koji ima za cilj da se u narednih nekoliko meseci pronađe konkrento rešenje.

Makron je dodao da će organizovati poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova i Srbije i kancelarkom Nemačke Anegleom Merkel.

On je takođe izjavio da se tokom posete Beogradu neće sastati sa predstavnicima srpske opozije jer je inicijativa prekasno stigla, ali da postoji stalni dijalog sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

Vučić: Nikada i ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom imao veoma dug i iskren razgovor tokom kojeg se zalagao da ta zemlja pomogne Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovske krize.

„Imali smo veoma dug razgovor. Mislim da nikada i gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom. Moguće je da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor. Saslušao sam ga o svim važnim pitanjima, mnogo toga naučio, a izneo sam i sve naše probleme po pitanju rešavanja kosovskog čvora“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 14
Foto: Instagram/ Budućnost Srbije

On je naveo da su razgovarali i o onome što se „dogodilo u Berlinu i o onome što se nije dogodilo u Parizu“.

„Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji koja je sve bolja. Važni sporazumi su potpisani i gledaćemo da ih ubrzamo, pre svega to je izgradnja metroa u Beogradu. Reč je o velikom infrastrukturnom projektu. Zahvalni smo i za odličnu ponudu koji je Vansi napravio povodom ugovora o koncesiji (aerodroma)“, rekao je on.

Vučić je posebno zahvalio Makronu i francuskim kompanijama koje su omogućile da vojno-tehnička saradnja bude na višem nivou.

„Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode. Srbija ima nešto novca i hoćemo da, kao vojno neutralna zemlja, zaštitimo svoju teritoriju. A Francuska kao saveznik i zemlja moderne tehnologije može u tome da nam pomogne“, rekao je Vučić.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 15
Foto: FoNet/AP

On je posebno pomenuo nabavku protivvazduhoplovnih raketnih sistema Mistral i naveo da je Srbija kupila 18 jedinica tog oruđa sa ukupno 50 raketa.

„Nisam neko ko je sanjar ali sam uveren da Makronov politički entuzijazam može doneti brojne promene na evropskom kontinentu i da u skladu sa tim može mnogo da pomogne Srbiji“, rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija želi intenziviranje saradnje sa Francuskom u svim društvenim oblastima, Vučić je kazao da kompanije iz te zemlje zapošljavaju više od 12.000 ljudi u Srbiji i izrazio uverenje da će taj broj biti veći u narednim godinama.

Delegacije Srbije i Francuske razmenile 22 dokumenta: O „mistralu“, BG metrou, saradnji u oblasti stripa…

Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpisana su i razmenjena 22 dokumenta među kojima su i sporazum o isporuci raketa „mistral“, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 16
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Među potpisanim sporazumima su sporazum o kinematografskoj delatnosti, kao i sporazum dve vlade o statusu francuske škole u Beogradu.

Potpisani su sporazumi o saradnji Javnobeležničke komore u Srbiji i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i komore javnih izvršitelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Francuska i Srbija su potpisale i sporazume o saradnji kompanije Šnajder elektrik i Beogradskog univerziteta, kao i te kompanije i Univerziteta u Novom Sadu.

Potpisan je sporazum o saradnji u oblasti stripa, administrativni sporazum o saradnji u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnom obrazovanju, kao i administrativni sporazum u oblasti sporta.

Potpisan je sporazum o saradnji Ministarstva prosvete, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, kao i sporazum u oblasti nastave francuskog jezika.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 17
Foto: Beoinfo

Potpisan je sporazum o donaciji EVOFINDER, pismo o namerama francuske i srpske carine, ugovor o otkupu toplotne energije između Beočista energija i Beogradske elektrane.

Potpisan je ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci raketa „mistral“, Tehnički sporazum Ministarstva odobren za ugovor sa MBDA.

Potpisana je izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa, memorandum između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolia, memorandum o saradnji između RTE i EMS AD.

Takođe su potpisani protokol o namerama Akuo Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewble Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, protokol o namerama Preparco i AKUO Energy SAS za finansiranje vetroparka Dasiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

Makron: Sada je važan trenutak u odnosima Beograda i Pariza

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas prilikom dolaska u Beograd da Francuska želi da zajedno sa Srbijom okrene novu stranu u odnosima.

„Želimo zajedno da okrenemo novu stranu. Sada smo zvanično otkrili tablu na aerodromu, to je simbol naših trgovinskih odnosa“, rekao je Makron pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on otkrili tablu posvećenu početku modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 18
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Prema njegovim rečima, sada je važan trenutak u odnosima Beograda i Pariza, imajući u vidu stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i 180. godišnjicu obnove diplomatskih odnosa dve zemlje.

Makron je naveo i da je prošlo 18 godina od prethodne posete francuskog predsednika Beogradu. „To je previše“, dodao je on.

„Želimo nova partnerstva, da radimo zajedno. Želim s vama da radim na tome. Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti“, izjavio je francuski lider.

On se osvrnuo i na pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i ocenio da je to bio neverovatan sportski izazov i da je siguran da je srpski narod ponosan.

Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 19
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon dočeka francuskog predsednika Emanuela Makrona na beogradskom aerodromu, da Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika.

U obraćanju nakon što je Makron sleteo u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unapređenja odnosa dve zemlje i izrazio uverenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

„Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. A mi, građani Srbije smo lojalni i takvu pažnju ćemo umeti da poštujemo i možete računati na nas kao na iskrene prijatelje i saveznike“, rekao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/Bz8NLExoAPE/

Nakon otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma kojim upravlja kompanija Vansi, Vučić je ukazao da se na aerodromu nalaze i helikopteri H-145M koje je Srbija kupila od Erbasa i izrazio očekivanje da je to tek početak izvanredne saradnje.

„Ovde na beogradskom aerodromu, na ‘kapiji’ Srbije, želim da zahvalim vama što verujete u Srbiju i što ste podsticali investitore da dođu u Srbiju. Ovo je tek početak izvanredne saradnje… Hvala i Vansiju. Očekujemo njihove velike investicije u beogradski aerodrom. A vas molim da se ovde osećate kao u svojoj kući“, rekao je Vučić.

AFP: Makron u Srbiji da ojača uticaj Francuske

Emauel Makron stiže u Beograd da pokuša da osnaži ulogu Francuske na Balkanu, gde jača uticaj zemalja van EU kao što su Kina i Rusija, piše danas Frans pres pred dolazak francuskog predsednika.

Jelisejska palata u ovoj poseti pre svega vidi priliku da se obnovi „francusko-srpsko prijateljstvo“ navodi agencija.

Ne navodeći kako očekuje da se to ostvari, Pariz insistira na obnovi dijaloga između Srbije i Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaju, i podseća da Makron odbija svako proširenje pre prethodne reforme EU.

Agencija navodi da je sa srpske strane predsednik Aleksandar Vučić izgleda rešen da impresionira svog gosta posle poniženja koje je doživeo tokom ceremonija 11. novembra u Parizu na svečanosti obeležavanja 100 godišnjice od Primirja u Prvom svetskom ratu. Kao predstavnik zemlje žrtve stavljen je na sporednu tribinu dok je kosovski predsednik Hašim Tači sedeo na glavnoj tribini sa Makronom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

Vučić je obećao da će Makronu prirediti grandiozan doček da mu pokaže kakvo je srpsko gostoprimstvo, navodi Frans pres.

Vlada Srbije, piše agencija, predviđa da mobiliše 10.000 građana za ceremoniju u čast francusko-srpskog prijateljstva večeras na Kalemegdanu gde Makron treba da otkrije obnovljeni spomenik.

Jelisejska palata je unapred izrazila zadovoljstvo zbog tog najavljenog narodnog dočeka. Kako navodi Frans pres stanovnici Beograda dobili su jutros SMS poruke kojim se pozivaju da dođu da pozdrave francuskog predsednika u gradu okićenom u bojama Francuske.

Beograd je već organizovao trijufalan prijem ruskom predsedniku vladimiru Putinu prilikom njegove posete 17. januara 2019. godine, navodi Frans pres. Agencija citira reči analitičara Aleksandra Popova da će ovo biti prilika da se stvori ravnoteža posle trijumfalnog dočeka Putina, i da je sada red na Makrona.

Popov je rekao da Beograd očekuje da će tri stvari biti razjašnjene tokom posete francuskog predsednika, pristupanje Srbije Uniji, buduća uloga Francuske na Balkanu jer se jasno vidi pojačan inters Pariza za taj region, i pitanje Kosova.

„To je vrlo važna poseta iz koje Vučić želi da izvuće maksimalnu dobit“, navodi Frans pres reči analitičara Popova.

Frans pres podseća da su u aprilu Angela Merkel i Makron bili optimisti da će moći da nagovore Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ali predviđen novi sastanak u Parizu početkom jula je otkazan zbog nedostastka novih predloga.

Agencija ukazuje i na slabe ekonomske veze iako je kompanija Vansi dobila koncesiju za Beogradski aerodrom i kompanija Alstom i dalje u trci za projekat metroa. Ali Alstom, čiji predstavnici dolaze u Beograd sa Makronom, ima konkurenciju u kineskom konzorcijumu

Frans pres ističe da je Balkan važan deo Novog puta svile, kineskog mega projekta za razvoj njene ekonomske sile i da Kinezu imaju sve više infrastrukturnih projekata i industrijskih akvizicija u regionu.

Peking je najavio ukupno 12 milijardi evra zajmova zemljama regina, od čega trećinu Srbiji, podseća Frans pres.

Mihajlović i Mali sa predstavnicima francuskih kompanija o izgradnji beogradskog metroa

Ministri finansija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Siniša Mali i Zorana Mihajlović razgovarali su danas, u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, sa delegacijama francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ o realizaciji projekta „Beogradski metro“.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, na sastanku je ocenjeno dа je vаžno dа se proces ubrzа, dа bi grаdnjа metroa počelа krаjem 2020. godine.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 20
Foto: MGSI

„Nikаdа nismo bili bliži reаlizаciji nаšeg višedecenijskog snа. Beogrаd će konаčno dobiti metro, nа ponos i rаdost svih nаs. Zаhvаljujući nаšim frаncuskim prijаteljimа sа kojimа imаmo odličnu sаrаdnju, imаćemo prestonicu kojа će biti rаme uz rаme sа svetskim metropolаmа. Nаše nаmere sаdа su nа sigurnim, stаbilnim nogаmа i gаrаnt su dа će beogrаdski metro biti izgrаđen u plаnirаnom roku“, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je izgradnja metroa u Beogradu važan projekat i za Grad i za Srbiju, kako zbog unapređenja saobraćaja u Beogradu, tako i zbog novih tehnologija, koje će kako je navela, u Srbiju doneti francuske i kineske kompanije.

„Imajući u vidu procenjenu vrednost projekta, najvažnije je da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja“, rekla je Zorana Mihajlović.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da metro bude uspešan projekat, ali i dodali da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom „Power China“ sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“.

Francuska kompаnijа „Ežis“ nedаvno je zаvršilа prethodnu studiju oprаvdаnosti, а trenutno se rаdi nа studiji oprаvdаnosti.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da poseta francuskog predsednika prvi put posle 18 godina svedoči o političkoj stabilnosti Srbije i kako se u svetu gleda na zemlju što nije uvek bio slučaj, saopštilo je danas njeno nadležno ministarstvo.

„Francuska je naš prijatelj, dosta toga smo kroz istoriju prošli zajedno i ova poseta značajna je i za naš put ka Evropskoj uniji“, izjavila je Mihajlovićeva povodom dvovnevne posete Emanuela Makrona Srbiji.

Đorđević: Srbija će nastaviti da neguje i unapređuje prijateljstvo sa Francuskom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će Srbija nastaviti da neguje i unapređuje prijateljstvo sa svojim strateškim partnerom Francuskom, u znak zahvalnosti na ukazanoj pomoći tokom Prvog svetskog rata.

Đorđević je najavio da će resorno ministarstvo još više pažnje posvetiti i zaštiti ratnih memorijala i spomenika, kako bi se sačuvale uspomene na one koji su dali živote za našu bolju budućnost“, najavio je Đorđević, a preneto je u saopštenju Ministarstva.

Đorđević je podsetio da u Srbiji postoji nekoliko spomen obeležja koji dokazuju višedecenijsko prijateljstvo sa Francuskom, kao što su Spomen poprsje Franša d’Eperea, koji je bio veliki i iskreni prijatelj Srbije, Spomen ploča Admiralu Gepratu i Francusko vojno groblje.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 21
Foto: BETA/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Francuske Emanuel Makron, prilikom današnje posete Srbiji, obići će sa Vučićem Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji je reastauiran 2017. i 2018. godine.

Radovi na obnovi Spomenika izvedeni su na osnovu Sporazuma između srpske i francuske vlade, koji je potpisan 25. aprila 2017. godine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave postaviti izložbu „Spomenik zahvalnosti Francuskoj – obnova“, koja je posvećena istoriji spomenika, kao i obimnim radovima na restauraciji i sanaciji kulturnog dobra od velikog značaja.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj postavljen na kraju glavne aleje Kalemegdanskog parka 11. novembra 1930. godine i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

Pored spomenika zahvalnosti, predsednik Makron položiće vence na jednom od najznačajnijih memorijala Prvog svetskog rata – na Spomenik i spomen-kosturnicu braniocima Beograda.

Francuski predsednik pokloniće se ispred spomenika srpske heroine Milunke Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata, koja je dobila dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“ i jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Saradnja carinskih službi Srbije i Francuske

U sklopu posete državne delegacije Francuske, predvođene predsednikom Emanuelom Makronom, koja će u Srbiji boraviti danas i sutra, biće potpisano više od 20 sporazuma, od kojih se jedan odnosi i na saradnju u carinskim pitanjima, najavila je Uprava carina Srbije.

Makron u Srbiji: Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda 22
Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Carinske administracije Srbije i Francuske iza sebe imaju plodnu, višedecenijsku saradnju, pa je dokument koji će ovom prilikom biti potpisan samo potvrda namere obe administracije da izuzetnu saradnju nastave, navodi se u saopštenju.

Biće razmenjeno Pismo o namerama koje će potpisati direktori carinskih administracija Francuske i Srbije, Rodolf Ginc (Rodolphe Gintz) i Miloš Tomić.

Tim dokumentom, kako je objašnjeno, naglašava se važnost dobre saradnje i uzajamne pomoći dveju zemalja u suzbijanju carinskih prekršaja i naglašava neophodnost nastavka takve prakse.

„U dokumentu se ističe neophodnost efikasnije borbe protiv carinskih prevara, što je, pored obostrane dobre volje, od velikog značaja za uspešnu borbu protiv krijumčarenja“, ukazala je Uprava carina i dodala da je cilj da se kroz intenzivnu saradnju dve carinske administracije minimalizuje potencijalna šteta koja može biti naneta ekonomskim, socijalnim ili kulturnim interesima dve zemlje.

Saradnja carinskih službi Srbije i Francuske temelji se na sporazumu iz 1971. godine, kao i na Memorandumima iz 2010. i 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari