Dogovor koji je Liberalno -demokratska partija postigla sa vladajućom Demokratskom strankom i G17 plus oko podrške Predlogu izmena Zakona o javnom informisanju zasnovan je na izmenama prvobitnog teksta Vladinog predloga amandmanima koje su podneli poslanik Srpske napredne stranke Mile Poskurica i poslanica Srpske radikalne stranke Marina Toman.

LDP je, u prethodnih mesec i po dana, pokušavala da postigne dogovor sa novinarskim udruženjima i predstavnicima OEBS o tome šta može biti prihvatljivo rešenje za situaciju u koju je vladajuća koalicija zapala odbijanjem Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije da glasaju za predlog G17 plus, čime je doveden u pitanje i opstanak Vlade. Budući da poslanička grupa Čedomira Jovanovića nije podnela nijedan amandman u roku predviđenom procedurom usvajanja zakona, ostalo je nejasno kojim će amandmanima Predlog biti izmenjen tako da bude zadovoljavajući ne samo za tu stranku već i za Nezavisno udruženje novinara Srbije i predstavnike OEBS. Udruženje novinara Srbije ostalo je pri stavu da je zakonski predlog loš i da neće podržati njegovo usvajanje.

Prihvaćeni su amandmani kojima se ukida obavezan depozit za osnivanje medija, ukida zabrana rada medija u slučaju blokade računa duže od 90 dana i kao metod rešavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo, uvodi obavezno pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamernu grešku i kontinuirano kršenje slobode informisanja. Reč je o predlozima za izmenu teksta zakona koje je NUNS podelio svim poslaničkim grupama kada je sporni Predlog stigao u skupštinsku proceduru.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS, kaže za Danas da bi usvajanjem amandmana koji su dogovorili LDP, DS i G17 plus prvobitan predlog zakona bio poboljšan, ali i da sve zavisi od toga da li i na koji način će biti implementiran.

– Ono što se može smatrati dobrim kao rezultat primene zakona je da će svi mediji biti u istom položaju odnosno ravnopravni u uslovima koji su isti za sve učesnike na tržištu – ocenjuje Jovanovićeva.

Na pitanje kako komentariše prigovore da već postoje zakonski okviri koji sprečavaju i sankcionišu nekorektno ponašanje pojedinih tabloida i da zbog toga nije bilo potrebno predlagati izmene zakona, Jovanovićeva ističe da postojeći zakonski okvir „nije dovoljno konzistentan“.

– Nažalost, zakonski okvir nije mogao biti primenjen na medije jer oni nisu kategorisani kao pravna lica i posluju u specifičnim uslovima. Izvesno je da je nužno nastaviti sa regulisanjem medijske oblasti ali to se može u hodu. Ono što se iz svega može izvući kao pouka sadašnjoj ali i svim budućim predstavnicima vlasti, je da nije moguće ništa postići bez transparentnosti i konsultacijama sa novinarskim udruženjima – kaže potpredsednica NUNS.

Filip Švarm, urednik časopisa Vreme ocenjuje, međutim, da Predlog izmena Zakona o javnom informisanju ne bi trebalo usvojiti.

– Predlog je zasnovan na političkoj kombinatorici kako bi vladajuća koalicija nastavila da funkcioniše. A, ako je situacija bezizlazna, onda je svakako bolje usvojiti ga tako što će bar malo biti poboljšan u odnosu na ono kako je izgledao u prvobitnom obliku. To bi bila manja koristi od velike štete – kaže Švarm.

Naš sagovornik postavlja pitanje zbog čega se do sada nije primenjivao već postojeći zakonski okvir na ponašanje lista Kurir.

– Tekstovi Kurira, iako sporni i uvredljivi, nekada su odgovarajući političarima a nekada ne. I to je razlog ovako kasnog obračuna sa takvim novinarstvom. Sada, kada je vlasnik Kurira na nekoj drugoj strani, onda ne valja. Tabloidi će uvek postojati i to nije nešto što se može izglasati u skupštini. Ali, problem se mora posmatrati kompleksnije jer izjave ovdašnjih političara uglavnom su za sebe tabloidske i bez naknadnih interpretacija u tim novinama. Tu je izvor problema – kaže Filip Švarm. Komentarišući podršku koju će LDP pružiti vladajućoj koaliciji kako bi Predlog izmena Zakona o javnom indformisanju bio izglasan, Švarm kaže da „ta stranka, kao i svaka druga, gleda kako da ostvari svoj partijski interes.“

-S druge strane, ono što su tabloidi radili i dalje rade na blaćenju Čedomira Jovanovića, užasno je i treba stati tome na put – zaključuje Švarm.

Pravni savetnik ANEM, advokat Slobodan Kremenjak kaže da je tekst novog zakona poboljšan, ali da će se tek kada bude objavljena konačna verzija znati u kojoj meri. On podseća da je sama Vlada imala šest amandmana na svoj predlog a da će u skupštini biti razmatrano i oko 50 amandmana opozicije.

UNS se protivi usvajanju zakona koji, kako ocenjuju u tom udruženju, „predajom medija u nadležnost Trgovinskog suda otvara mogućnost za veći uticaj države na novinare“. UNS će sutra, uoči početka sednice ispred Doma narodne skupštine organizovati protestno okupljanje, a od predsednika države tražiti da ne potpiše zakon jer smatra da je antievropski. Ukoliko zakon ipak prođe ovo udruženje tražiće da se oceni da li je zakon u skladu sa ustavom a najavljuje se i obraćanje evropskom sudu za ljudska prava.

Prema najavama, protiv izmena Zakona o informisanju glasaće opozicione stranke – Srpska napredna stranka, koalicija DSS-Nova Srbija, Srpska radikalna stranka, ali i Jedinstvena Srbija, koja je članica vladajuće koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari