Mali: Zaustavljen rast javnog duga 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je danas na predavanju u Školi nacionalne odbrane da je zaustavljen rast javnog duga, koji je sa 70 odsto BDP u 2015. godini, smanjen na 50,6 odsto koliko je iznosio u januaru.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali održao je danas predavanje polaznicima Škole nacionalne odbrane na temu „Fiskalna stabilnost kao preduslov nesmetanog funkcionisanja sistema bezbednosti i odbrane Republike Srbije“.

Kako se navodi u saopštenju, Siniša Mali je govorio o osnovnim ciljevima ekonomske politike Vlade Srbije, fiskalnoj konsolidaciji i postignutim ekonomskim rezultatima, koje potvrđuju i makroekonomski pokazatelji.

Siniša Mali je, u tom kontekstu naveo da je deficit u 2014. godini iznosio 6,2 odsto BDP, a da je u 2018. godini ostvaren suficit od 0,6 odsto BDP.

Dodao je i da je zaustavljen rast javnog duga, koji je sa 70 odsto BDP u 2015. godini, smanjen na 50,6 odsto BDP, koliko je iznosio na kraju januara ove godine, navodi se u saopštenju.

Učešće javnog duga u BDP je za tri godine smanjeno za oko 20 procentnih poena BDP“, naveo je ministar finansija, koji je istakao i da u Srbiji imamo konstantno smanjenje nezaposlenosti.

On je rekao i da su makroekonomska stabilizacija i popravljanje poslovnog ambijenta doprineli daljem rastu stranih direktnih investicija na 3,2 milijarde evra neto u 2018. godini, te da je od svih SDI koje dolaze u region, oko 57 odsto u Srbiji.

Ministar je govorio i o budžetu RSrbije za 2019. godinu, za koji je naveo da je uravnotežen, realan i razvojni, a osvrnuo se i na set reformskih zakona koji su krajem prošle godine usvojeni u Skupštini Srbije. Među tim zakonima su, između ostalog, Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, Carinski zakon, Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i druga zakonska rešenja čiji je cilj rasterećenje privrede i podsticaj rastu i zapošljavanju, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Smanjenjem poreskog opterećenje rada, kroz ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto plate sa 63 odsto na 62 odsto“, rekao je ministar finansija.

Tokom predavanja, navodi se u saopštenju, Mali je govorio o izdvajanjima iz budžeta za Ministarstvo odbrane, a bilo je reči i o investicijima u Vojsku Srbije. Tokom predavanja je bilo reči i o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Inače, ministar Siniša Mali je u junu 2017. godine završio Visoke studije bezbednosti i odbrane, kao polaznik Šeste klase, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari