Foto: Koča Sulejmanović / EPA

On, međutim, ukazuje da se čitava afera pogrešno fokusira na dron i Morinu.

– Pažnja se fokusira na Ismaila Morinu i upravljanje dronom kao akt izazivanja mržnje i ugrožavanja bezbednosti, a zanemaruju se da je veliki deo stadiona bio nastrojen ekstremno nacionalistički i sve vreme, i da su se, pre drona, skandirale nacionalističke i fašističke parole, poput – smrt Albancima – ističe sagovornik našeg lista.

On podseća da je na stadionu bilo zabranjeno isticanje bilo kakvog albanskog simbola.

– Samo malobrojna delegacija Fudbalskog saveza Albanije bila je u loži, i ona je u medijskoj hajci optužena da je navodila dron! Tu mislim konkretno na brata Edija Rame, premijera Albanije. Ko je to na stadionu želeo da isprovocira ratno stanje? Morina? Glupost. Pogledajte snimke, kako se ponaša policija – kaže Škeljzen Malići za Danas.

Sagovornik našeg lista dalje navodi da bi na Morinajevom mestu išao na sud i branio pravo na isticanje zastave.

– Uostalom, kakva je to zastava? Na njoj piše jasno Autochtous. Ističe se da su Albanci autohtoni na Balkanu. Šta uma u tome kriminalno? – postavlja pitanje Škeljzen Malići.

Sagovornik Danasa zaključuje da sada, kada postoje ozbiljniji izgledi da se napravi istorijski prodor u rešavanju kosovskog problema, podsećanja na ovakve ružne, tužne i fašističke afere, ne bi trebalo da se obnavljaju i preuveličavaju, jer idu, kako kaže, na mlin ratnim opcijama.

Morinaj je osumnjičen da je tokom fudbalske utakmice Srbija – Albanija 2014. godine upravljao dronom sa mapom velike Albanije, istovremeno dok se stadionom orilo: „Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji“.

On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Advokat Ismaila Morinaja, Darko Butigan, potvrdio je za BIRN da je njegov klijent podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbegne izručenje Srbiji jer misli da neće imati fer suđenje.