Malići: "Velika Albanija" nema podršku u Prištini i Tirani 1Foto: Vojkan Ristić

Politika države Albanije nije „velika Albanija“ – ističe za Danas Škeljzen Malići, politički savetnik Edija Rame, premijera Albanije.

On je za naš list rekao da se tako ne može interpretirati formiranje Unije albanskih opština u regionu, koje je juče ustanovljeno u Tirani.

Naime, beogradski mediji su pod bombastičnim naslovom – U Tirani na mala vrata formirana „velika Albanija“, preneli vest iz glavnog grada Albanije o stvaranju ekonomske i kulturne unije između pet gradova – Tirane, Prištine, Tetova, Ulcinja i Preševa.

– Albanci žive u šest država u regionu, kao starosedelačko stanovništvo, i ako tek sada dva glavna grada i tri gravitaciona centra, sem Grčke, održavaju skup o saradnji, ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj, i tako dalje, to je prema mom mišljenju, nešto pozitivno – ističe Malići za Danas.

On naglašava da „nema razloga za alarmantne najave i naslove po medijima“.

– Možda je to što se dešava na Dan albanske zastave dodalo pojačanu simboliku, ali ja mislim da je to javan i transparentan proces, ne dešava se ništa tajno ili na mala vrata, kako su preneli mediji u Srbiji – napominje savetnik Edija Rame za naš list.

Škeljzen Malići pojašnjava da je komunikacija između ovih gradova ionako ojačana na nivou spontane mobilnosti građana i privrednika, pa postavlja pitanje – zbog čega onda to ne bi išlo i preko zvaničnih kanala?

– Kao što se u poslednje vreme uspostavljaju normalni odnosi između Tirane i Beograda, zašto ne bi Tirana imala bolje odnose sa Prištinom, Tetovom, Ulcinjom i Preševom – smatra sagovornik Danasa.

On ponavlja da „mejnstrimovi albanske politike ne zagovaraju ujedinjenje Albanaca“.

– Mejnstrim albanske politike govori da će do ujedinjenja doći u okviru Evropske unije, u kojoj ovi oblici saradnje gradova nisi neuobičajni – napominje Škeljzen Malići.

Prema njegovim rečima, zagovaranje „ujedinjenja preko EU“ nije zaobilazni način da se stigne do cilja, nego je uvažavanje geostrateške realnosti ali i raspoloženja većine u Albaniji i na Kosovu, kojima ujedinjenje nije nekakav obavezni, potajni cilj.

– Meni se čini da neki krugovi, naročito u Srbiji, zapravo i nastoje da podstaknu albanski iredentizam, kako bi imali dodatni izgovor za srpski iredentizam, odnosno ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, kao i pripajanje severnog Kosova. „Velika Albanija“ je opasan scenario koji nema podršku u Tirani i Prištini, i ne treba uzimati mnogo ozbiljno neke pojedinačne i grupe koje bi želele da se stvori „prirodna Albanija“ – zaključuje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, Edi Rama, premijer Albanije, više puta je demantovao tvrdnje srpskih medija i zvaničnika o ostvarivanju projekta „velika Albanija“. Tokom posete Beogradu, pre nešto više od mesec dana, rekao je da je ujedinjenje Kosova i Albanije stvar prošlosti. Rama je rekao da tako nešto nikada nije bio njegov cilj jer veruje da Velika Albanija ili Velika Srbija ili „bilo šta veliko“ pripadaju prošlosti.

Nedavno je premijer Albanije rekao da u školama u Albaniji ne postoji nikakva karta „velike Albanije“.

– Nemamo pravo da menjamo granice niti da uzmemo deo teritorije od Grčke, Srbije ili Makedonije i da na taj način stvaramo ‘prirodnu Albaniju’ – rekao je Rama. On je napomenuo da albanski narod ima zanimljivu prošlost, budući da je „jedan narod u dve zemlje“. „Imamo Albaniju i Kosovo, imamo Albance koji žive na jugu Srbije, koji žive u Makedoniji i Crnoj Gori i onda? Ne postoji nikakav plan, niti normalna ideja koja predviđa da ove zemlje okupi u ‘veliku Albaniju'“, rekao je Rama.

Povodom obeležavanja nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave, juče u Tirani formirana je Unija albanskih opština u regionu. Uniju pored albanske prestonice čine Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo. Kako je javio tiranski Top čenel, a prenosi agencija MIA, povezivanje ovih pet opština ima za cilj utvrđivanje mehanizama međusobne saradnje u, kako se navodi, oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija. Sporazum o saradnji potpisali su gradonačelnici Tirane Erjon Veljak, Prištine Špend Ahmeti, Tetova Teuta Arifi, Ulcinja Nazif Cung, te Preševa Šćiprim Arifi.

Vučić: To su igre za malu decu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas je unija albanskih opština „to su igre za malu decu, pomislili da su mnogo opasni“.

„To je priča za njihove birače. I šta radi ta Omnija? Štampaju zastave i hemijske olovke“, primetio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji s liderom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

Kad nemate narodu šta da ponudite, dodao je, ekonomski rast i ozbiljne reforme, onda pričamo dečije price. „A ja vas pitam, šta se juče i danas promenilo, u Preševu? Da nisu odvojili deo Srbije? Ne bih rekao. Tako da to je neka se deca igraju, ako im je tako lakše… Nisam se mnogo nasekirao“, dodao je Vučić.

Napomenuo je, međutim, da u psihološkom smislu to može biti delom opasno, jer nekim ljudima, kako je objasnio, može da izgleda da su napravili nešto veliko, i s druge strane to svakako ne doprinosi boljim odnosima na zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari