Skupština Srbije nastavila je juče raspravu o amandmanima, po čijem završetku se očekuje glasanje o Vladinim predlozima zakona o predsedniku Republike i o izboru predsednika, a za ponedeljak je zakazana nova sednica. Na zahtev Vlade, koja je zatražila dodatne konsultacije, s dnevnog reda predstojeće sednice skinuti su predlog budžeta za narednu godinu i prateći fiskalni zakoni, pa će poslanici raspravljati o još četiri zakona neophodna za raspisivanje predsedničkih izbora (o spoljnoj politici, vojsci, odbrani i bezbednosnim službama).

Skupština Srbije nastavila je juče raspravu o amandmanima, po čijem završetku se očekuje glasanje o Vladinim predlozima zakona o predsedniku Republike i o izboru predsednika, a za ponedeljak je zakazana nova sednica. Na zahtev Vlade, koja je zatražila dodatne konsultacije, s dnevnog reda predstojeće sednice skinuti su predlog budžeta za narednu godinu i prateći fiskalni zakoni, pa će poslanici raspravljati o još četiri zakona neophodna za raspisivanje predsedničkih izbora (o spoljnoj politici, vojsci, odbrani i bezbednosnim službama).

Organi za prekršaje postaju sudovi

Organi za prekršaje tokom naredne godine moraju da prerastu u sudove za prekršaje. To je predviđeno reformom pravosuđa za koju se nadam da ćemo je sprovesti u roku, izjavio je ministar pravde Dušan Petrović juče u Skupštini Srbije na svečanom polaganju zakletvi sudija za prekršaje desetak sudova. Naglašavajući značaj ovih sudova, ministar Petrović je naveo da je važna borba protiv „malog“ i „velikog“ kriminala.

Da li će se na dnevnom redu naći i predlog LDP za formiranje anketnog odbora koji bi ispitivao položaj kompanije „Delta“ nije sigurno ni posle jučerašnjih konsultacija predsednika Skupštine Olivera Dulića i poslaničkih klubova. Šanse za to su, čini se, minimalne.
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović novinarima je, po završetku konsultacija, izjavio da njegova stranka ne odustaje od formiranja odbora. Prema njegovim rečima iza tvrdnje vladajuće koalicije da im je potrebna dodatna analiza dokumenata koje je podnela LDP nalazi se njihova želja da izbegnu formiranje odbora.
Insistiraćemo da se ta tačka nađe na dnevnom redu sednice i o tome će Skupština odlučivati u ponedeljak, izjavio je Jovanović, dodajući da će se tada videti ko je spreman da interese građana Srbije podredi interesima Miroslava Miškovića.
– Svaki građanin koji uđe u C market zna odgovor na pitanje koje toliko muči parlamentarnu većinu – naveo je Jovanović.
On je podsetio na mišljenje nadležne komisije prema kojem „Delta“ ima monopolski položaj. Lider LDP je dodao da su spremni na kompromis, da njegova stranka odustaje od mesta predsedavajućeg, da on ne mora da bude član, te da, ukoliko bude formiran, anketni odbor slobodno može da otvori „sporna“ pitanja vezana za Jovanovića koja su pokrenuli pojedini mediji.
Na pitanje šta su odgovorile druge poslaničke grupe, Jovanović je odgovorio da su dobili „konkretne odgovore: DS – možda, DSS – ne“. On je dodao da SPS podržava formiranje anketnog odbora, a SRS „politiku Vojislava Koštunice“ i da „očigledno Nikoliću prija kafica koju jednom mesečno pije s Miškovićem“.
Ukoliko većina odbije formiranje anketnog odbora, LDP će zatražiti podršku građana i pokrenuće potpisivanje peticije sa zahtevom parlamentu da formira anketni odbor i pozabavi se „Deltom“ čiji rad, prema Jovanoviću, „treba vratiti u okvire normalnog poslovanja“.
Poslanica i portparolka DS Jelena Marković izjavila je da se njena stranka suprotstavlja svakom vidu monopola i korupcije i da se zalaže za ispitivanje navoda o kompaniji „Delta“.
– Nismo u šakama moćnika i tajkuna, ali tražimo najbolji modalitet – dodala je Marković.
DS do ponedeljka očekuje odgovor nadležnih državnih organa da li će se na odgovarajući način pozabaviti prijavama protiv „Delte“.
– Ako nadležni organi ne budu radili svoj posao jasno je koja je mera – poručila je Marković.
Početak jučerašnje sednice Skupštine Srbije na kojoj su poslanici nastavili raspravu o amandmanima na Vladin predlog zakona o predsedniku Republike obeležili su verbalni dueli o Kosovu. Stojanka Petković, poslanica G17 plus, na čiju je kuću u Zvečanu pre dve nedelje bačen molotovljev koktel, za skupštinskom govornicom je rekla da joj je ponovo prećeno.
– Ukoliko moja porodica ne bude bezbedna biću prinuđena da stavim kuću na prodaju i iselim se – dodala je Petković, koja je ranije za napad osumnjičila Srbe.
Ona je podsetila da je na sednicama Odbora za Kosovo i Metohiju i u drugim prilikama postavljala pitanja o trošenju sredstava namenjenih kosovskim Srbima i korupciji na Kosovu. Petković smatra da je to razlog napada na nju i njenu porodicu i postavlja pitanje zašto Odbor za KIM i Odbor za bezbednost nisu zasedali i izjasnili se o napadu.
Na njeno izlaganje repliciralo je više poslanika, uglavnom SPS, braneći Miloševićevu politiku prema Kosovu, a neki su pomenuli da je Petković možda napadnuta zbog svog stava o kosovskim izborima. Odgovarajući, ona je navela da G17 plus nije izašla na kosovske izbore, da su tri građanske liste povukle svoju kandidaturu pošto su vlasti u Beogradu preporučili Srbima da bojkotuju izbore održane 17. novembra.
– Možda ću biti prvi Srbin koji će se zbog Srba iseliti s Kosova – zaključila je Petković.
Zbog oštrih diskusija, predsedavajući Oliver Dulić proglasio je pauzu i pozvao predsednike poslaničkih klubova na konsultacije. Posle konsultacija prepodnevni deo sednice nastavljen je, uglavnom, raspravom prema dnevnom redu.
Predlog zakona o predsedniku Republike predviđa da mandat predsednika traje pet godina i ne može biti više od dva puta biran. Njime se definiše i položaj bivšeg predsednika, na šta je podneto više amandmana. Poslanici SPS i SRS podsećali su na pokojnog Slobodana Miloševića, tvrdeći da je njegova porodica uskraćena za osnovna prava.
– Zbog čega supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića Ružica Đinđić može da dobije vilu na Dedinju na korišćenje, a Mira Marković ne može ni svoju zasluženu penziju – upitala se Vjerica Radeta (SRS).
Predlog zakona o izborima za predsednika Republike predviđa da te izbore raspisuje predsednik parlamenta i istovremeno utvrđuje dan za glasanje i dan od kada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari