Ministarka pravde Snežana Malović juče je na sastanku sa zamenikom sekretara Venecijanske komisije Tomasom Markertom u Strazburu predstavila proces sprovođenja pravosudnih zakona u Srbiji.

Ministarka Malović izjavila je za Danas da je dogovorena dalja procedura i rokovi u vezi sa mišljenjem Venecijanske komisije na kriterijume za izbor sudija i tužilaca i da je predstavila napore Vlade Srbije na unapređenju ljudskih prava i razvoja demokratije u Srbiji.

– Takođe, bilo je razgovora i oko dalje primene zakona i o širokom pristupu kako bi pravosuđe bilo efikasnije i nezavisno. Obavestila sam Markerta o budućim izmenama procesnih zakona. Raduje me što će Venecijanska komisija u narednih mesec dana dati ekspertizu na pravilnik o kriterijumima za izbor i napredovanje sudija i tužilaca. To je najvažniji akt za Vrhovni sud i Državno veće tužilaca i treba da bude dalja odrednica za rad oba tela – izjavila je Malovićeva za naš list.

Market je izrazio veliko zadovoljstvo pravosudnim reformama i sveobuhvatnim pristupom, čiji je cilj promena sistema, organizacije i procedure, „a ne samo nosilaca pravosudnih funkcija“.

On je dodao da je zadovoljan i što će opšti izbor sudija sprovesti Visoki savet sudstva, a pozdravio je i najavljene izmene i dopune procesnih zakona, koje će uticati na efikasnije sudske procedure i pravično suđenje. Kako je objasnio Markert, mišljenje će biti usvojeno na plenarnoj sednici Venecijanske komisije sredinom juna.

– Informisan sam o procesu reformi i veoma mi je drago što je izabran sveobuhvatan pristup. Imam pozitivne utiske na osnovu ovoga što mi je prezentovano – izjavio je Market.

Hamamberg pozdravlja napore Srbije

Strazbur – Ministarka pravde Snežana Malović razgovarala je u Strazburu i sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Tomasom Hamambergom o zaštiti i unapređenju ljudskih prava i reformi pravosuđa. Malovićeva je obavestila Hamamberga o usvojenoj Nacionalnoj strategiji za unapređenje položaja Roma u Srbiji i istakla spremnost Vlade Srbije da što efikasnije radi na rešavanju problema položaja Roma. Ona je dodala i da će svako ministarstvo razraditi odgovarajući Akcioni plan za rešavanje ovog pitanja.

Komesar je pozdravio usvajanje Strategije, kao i usvajanje Zakona protiv diskriminacije, kojim je „stvoren normativni okvir za odgovarajuće regulisanje ovog osetljivog pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari