Nastavak sa 1. strane
Na parlamentarnim izborima održanim 21. januara u Srbiji, osim stranaka demokratskog bloka, u parlament su ušle i Srpska radikalna stranka, kao pojedinačno najjača partija sa 81 mandatom, i Socijalistička partija Srbije koja sa 16 mesta ne može radikalima obezbediti dovoljnu podršku za većinsku vladu.

Nastavak sa 1. strane
Na parlamentarnim izborima održanim 21. januara u Srbiji, osim stranaka demokratskog bloka, u parlament su ušle i Srpska radikalna stranka, kao pojedinačno najjača partija sa 81 mandatom, i Socijalistička partija Srbije koja sa 16 mesta ne može radikalima obezbediti dovoljnu podršku za većinsku vladu. Predsednik Srbije Boris Tadić, međutim, može lideru SRS Tomislavu Nikoliću ponuditi mandat, iako ga Ustav ne obavezuje na takav korak.

UGLJANIN: Apsolutni smo pobednik u Sandžaku

– Želim da izrazim zadovoljstvo što su manjine dobile priliku da biraju svoje predstavnike u Skupštini Srbije i mi smo apsolutni pobednik u Sandžaku – rekao je juče Sulejman Ugljanin, predsednik Demokratske akcije Sandžaka, na pres konferenciji.

On je dodao da je Koalicija za Sandžak spremna da bude deo demokratske većine u Skupštini.

– Kada je reč o Sandžaku naš boravak u Parlamentu i godinu dana u Vladi rezultirali su je sa sto miliona evra infrastrukturnih investicija u našem regionu – izjavio je Bajram Omeragić, predsednik Koalicije lista za Sandžak, dodajući da oni imaju interes da u budućoj Vladi vode resor regionalnog razvoja.

Osnovni ciljevi koje će zastupati poslanici Koalicije za Sandžak su dalja implementacija manjinskih prava, investiranje u region, izgradnja multietničkih institucija i doprinos evropskim integracijama.

Esad Džudžević, predsednik Demokratske stranke Sandžaka, rekao je će koalicija pokušati da napravi zajednički klub sa ostalim manjinskim partijama.

Na pitanje novinara kako će Koalicija za Sandžak doprineti budućoj Vladi, Ugljanin je rekao da je ulazak manjina u Skupštinu korak od 7 milja približavanju EU.

Predsedništvo Demokratske stranke ocenilo je preksinoć da u novoj vladi Srbije treba da učestvuju sve stranke demokratskog bloka, a da stožer vlade treba da bude upravo DS kao partija koja je dobila najviše glasova. Predsednik DS Boris Tadić odredio je tim za buduće razgovore s drugim strankama na čijem će čelu biti zamenik predsednika Dušan Petrović. Demokratska stranka naglašava svoju spremnost na saradnju i očekuje da će se među strankama demokratskog bloka postići, pre svega, saglasnost oko programa i politike buduće vlade. Predsedništvo DS je ocenilo nužnim programsku saglasnost o prioritetima i pitanjima koje buduća vlada mora odmah da počne da rešava. To je, pre svega, nastavak pregovora sa EU u naredna tri meseca i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, sprovođenje ekonomskog programa koji bi omogućio ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti, donošenje novog budžeta kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje države.
Kao prioriteti navode se i nastavak pregovora o Kosovu na osnovu platforme državnog tima za pregovore, ostvarenje efikasne saradnje s Haškim tribunalom koja bi dovela do „rešenja slučaja Mladić“, kao i odlučna i efikasna borba protiv korupcije. Predsedništvo DS upozorilo je Vladu Srbije da, saglasno članu 17. Zakona o vladi, u ovom periodu može vršiti samo tekuće poslove u koje „svakako ne spada privatizacija velikih javnih sistema i davanje koncesija“.
S druge strane, lider LDP Čedomir Jovanović zalaže se za „partnerstvo DS i LDP, uz podršku manjinskih stranaka i spremnost Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića da podrže program Božidara Đelića“.
– To je jedino kvalitetno rešenje i mi smo spremni da preuzmemo odgovornost za tu vrstu politike – izjavio je Jovanović juče, precizirajući da bi LDP ušla samo u manjinsku vladu u kojoj ne bi bili DSS i G17 Plus i ukoliko se Đelić „slaže sa stavovima koje zastupa ta koalicija LDP-GSS-SDU-LSV“.
Jovanović je ukazao na to da vladu ne treba formirati „samo radi toga da Srbija dobije vladu“, nego da ta vlada treba nešto da promeni. On je istakao da je koalicija LDP-GSS-SDU-LSV „spremna 110 odsto“ da podrži Božidara Đelića za mandatara nove vlade, ukoliko ona bude reformska. To, prema njegovim rečima, znači da ta vlada bude odlučna u tome da menja Srbiju, što podrazumeva promenu državne politike prema Kosovu, završetak saradnje s Haškim tribunalom, nastavljanje evropskih integracija, sprovođenje lustracije, donošenje seta antidiskriminacionih zakona, otklanjanje posledica ustavnog nasilja. Jovanović naglašava da će koalicija okupljena oko LDP biti jasna opozicija vladi ukoliko se rešenje bude tražilo u trouglu DS-DSS-G17 Plus. Prema Jovanovićevim rečima vlada mora biti formirana brzo, kako produžavanje agonije ne bi dovelo do toga da se Koštunici ponovo poveri mandat, jer on ne zaslužuje mesto u vladi.
– Pred Borisom Tadićem su dve mogućnosti i on mora da donese odluku – rekao je Jovanović, dodajući da osim čestitki od pojedinaca iz DS nije imao formalnih razgovora s tom partijom. R. Femić, J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari