Manter, Palmer i Išinger u Beogradu 1Foto: Miroslav Dragojević

Istok – Zapad institut (EastWest Institute), u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, organizovaće četiri konferencije „Balkanski dijalozi: Smirivanje geopolitičkih tenzija u zemljama Zapadnog Balkana“ na kojima će učestvovati eksperti iz Evropske unije, SAD-a, Rusije i Kine, kao i odabrani učesnici iz država zapadnobalkanske šestorke.

Prvi u nizu „Balkanskih dijaloga“ biće održan sutra i prekosutra (28. i 29. mart) u Beogradu a, kako je najavljeno, drugi dan konferencije otvoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kao jedan od učesnika dijaloga najavljen je i Kameron Manter, predsednik „Istok – Zapad instituta“ i bivši ambasador SAD-a u Srbiji, koji je dovođen u vezu sa paralelnim procesom pregovora koji Sjedinjene Države vode o rešavanju kosovskog pitanja, a koji navodno nisu po volji Evropske unije.

Podsetimo, Manter je ranije na pitanje našeg lista da li je tačno da je uključen u pregovore koji se u SAD „iza kulisa“ vode o mogućem rešenju kosovskog pitanja, odgovorio da je Istok – Zapad institut „posvećen izgradnji poverenja i iznalaženju rešenja“.

– Istok – Zapad institut na Balkanu predstavlja Maja Piščević, koja je bila naša direktorka za komunikacije u NJujorku i sada je smeštena u Beogradu. Ona vodi brojne projekte Instituta, uključujući podršku ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana kao regiona i u Evropu, kao i promovisanje dijaloga u regionu, a i šire. NJen rad je dokaz stalne posvećenosti Istok – Zapad instituta izgradnji poverenja i iznalaženju rešenja – rekao je Manter za Danas.

Manter je ovdašnjoj javnosti postao poznat u leto 2007. godine, kada je „nasledio“ Majkla Polta na mestu ambasadora SAD u Srbiji. Tokom Manterovog mandata, februara 2008. godine, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, a tokom mitinga „Kosovo je Srbija“ zapaljena je američka ambasada u Beogradu.

U knjizi „Američka druga armija“ Nikolasa Kraleva navodi se da je Manter u leto 2008. godine izdejstvovao da Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka formiraju vladu, kako bi se osvetio Vojislavu Koštunici jer su navodno postojali dokazi da je on naredio paljenje ambasade. S druge strane, u intervjuu za Nedeljnik, Manter je kazao da su „odluke koje su dovele do formiranja srpske vlade 2008. godine doneli Srbi“.

Među najavljenim učesnicima konferencije su i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, dobro upoznat sa prilikama na Balkanu i dugo prisutan kao diplomata, sada uključen u aktivnosti vezane za Kosovo, zatim Miroslav Lajčak, bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke, poznat po angažmanu u proces osamostaljivanja Crne Gore, zatim Mladen Ivanić, bivši srpski član Predsedništva BiH, kao i Volfgang Išinger, nemački diplomata i predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije. Nakon beogradske, konferencije će biti održane u Berlinu, Moskvi i NJujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari