Marija Obradović: Ružić je "polupismeni secikesa" 1Marija Obradović Foto: Medija centar

Potpredsednica Glavnog odbora SNS Marija Obradović saopštila je danas da je uverena da će najviši organi te stranke uskoro razgovarati o odnosu SPS „prema SNS i državi Srbiji“.

Obradović je, povodom intervjua koji je dao potpredsednik SPS-a Branko Ružić listu Kurir pod naslovom „Da hoću, srušio bih Vučića“, navela u saopštenju da je dovoljno reći da je reč o „polupismenom secikesi, koji, na sreću svih građana Srbije, nikada neće uređivati srpsko društvo“.

„Što se tiče odnosa SPS-a prema SNS i državi Srbiji, uverena sam da ćemo imati prilike da uskoro o tome razgovaramo na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora naše stranke“, dodala je Obradovićeva.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je danas u intervjuu za Kurir da ne bi prihvatio da SPS na predsedničkim izborima prihvati nekog kandidata naprednjaka, a o zajedničkoj listi ove dve stranke na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima tvrdi da to nije dobro ni za SPS, ali ni za SNS.

Na sastancima organa stranke niko nije iznosio takav predlog i ne bih polemisao sa svojim partijskim kolegama da li su za nešto ili ne. To je hipotetička teza, ali liиno na toj listi nikada ne bih bio. To nije dobro ni za SPS, ali ni za SNS, rekao je Ružić na pitanje da li je realno da SPS bude na listi sa SNS, kako zagovaraju pojedini članovi stranke. On je podsetio da je SPS kroz istoriju uvek imao kandidata na predsedničkim izborima i „to je njegova obaveza i prema socijaldemokratskoj ideji i prema biračima u Srbiji, tako bi trebalo da bude i sada“. Ivica Dačić je najbolji kandidat. Pored odličnog premijera, što (Aleksandar) Vučić jeste, Dačić bi mogao biti taj zajednički kandidat, ukoliko delimo odgovornost kao strateški partneri i ukoliko imamo isti vrednosni sistem, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, Dačić je najbolji, a Vučić najjači kandidat. SNS je najjača stranka u Srbiji, ali hajde da vidimo koliko pojedinačno SNS ima, a koliko politiиki partneri na njenoj listi. Ne zaboravite da je tu i Rasim Ljajić i PUPS i NS i Vulin i SPO i Nenad Popović… i ne znam ko sve tu još nije, naveo je Ružić.

Upitan zašto nije za parlamentarne izbore, Ružić je odgovorio pitanjem: Šta time dobijamo? Ne znam šta bi se epohalno promenilo. Skočiće (Vojislav) Šešelj, Saša Radulović i možda će još neko napraviti neki blagi rast. DSS neće biti nigde. A valjda je suštinski interes realizacija reformi koje ova vlada sprovodi, napomenuo je Ružić.

Na pitanje šta će biti sa SPS, Ružić kaže da je SPS jedna od najstabilnijih partija i trenutno sama ima 11 odsto.
Nama ti izbori nisu problem, ali bilo bi nemoguće imati predsedničke i parlamentarne izbore, a da na predsedničkim izborima podržavate zajedničkog kandidata, a na parlamentarnim idete na svoju listu. To je neodrživo i nemoguće, smatra potpredsednik SPS.

O predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Ružić kaže da je „vredan predsednik, čovek iz naroda, pravi Šumadinac“.

Logično bi bilo da se izjasni da li će trčati za novi mandat ili ne, rekao Ružić. Uveren je da postoji mogućnost da se Vučić kandiduje za predsednika, jer je on „trenutno najjači kandidat“.

Svi ostali su nedovoljno jaki da bi izvojevali pobedu. Zato hipotetički kažem da je možda najbolja varijanta da Dačić bude taj kandidat. Da se Vučić bavi Vladom, pošto je maestralno vodi, ocenio je Ružić.

U intervjuu objavljenom pod naslovom „Da hoću, srušio bih Vučića“, Ružić je pitao kada je on to rekao nešto protiv vlasti i zašto svi misle da on ruši premijera.

Da hoću da rušim Vučića, verovatno bih ga za ovih pet godina već srušio. Nisam destruktivan tip, kao neki. Ne rušim… ja gradim prijateljstva, politička partnerstva. Niti sam najjači, niti sam nešto bitan. Ali očigledno ljudi misle da ja rušim Vučića. Ne znam zašto, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari