Marinika Tepić: Očekujem da se Liga vrati na pravi put 1

Sliku svake države, pa tako i naše, najpre boji vlast u njoj, dobra ili loša, a ova naša je loša i sa previše fleka.

Na putu do slobode i smene ove vlasti može nam pomoći samo jedan čovek, aktuelni Zaštitnik građana Saša Janković, a sutra kada pobedi na predsedničkim izborima i zaštitnik Srbije. Jedino je on dosledno pokušavao, a poslednjih nekoliko godina značajno u tome i uspevao, da raskrinkava bahatost, bezobzirnost i šikanu vlasti nad građanima, naročito onih „običnih“ ljudi, zloupotrebu moći i vladanja. Istovremeno je kroz vrednosti koje zastupa, branio i brinuo za nas građane, vraćao je nadu da možemo do promena na bolje, ohrabrivao nas da podignemo glavu, bez straha. Ko neće ili ne sme to da vidi, onda mu je jako dobro“, kaže za Danas Marinika Tepić, bivša poslanica LSV, a sada članica izbornog štaba Saše Jankovića, odgovarajući na primedbu Nenada Čanka da smo došli u situaciju da svi oni koji ne podržavaju Jankovića automatski postaju neprijatelji Srbije.

Zbog čega je Janković odbio razgovor sa liderom LSV, i to telefonskom sms porukom?

– To biste zaista morali pitati gospodina Jankovića. Nemam uvid u njihovu prepisku, a takva pitanja ni ja ne postavljam.

Šta Čankova kandidatura za predsednika može da promeni u Srbiji? On kaže da lično ne želi da se kandiduje, ali da će to učiniti zbog stanja u zemlji?

– Njegova kandidatura ništa ne može da promeni. Ne bih, ipak komentarisala to što on kao neće da se kandiduje, a ipak mora. Jedino ne znam zbog kojih to situacija u zemlji on mora da se kandiduje.

Da li vam je čudno to što Čanak tvrdi da je, uprkos neslaganjima, Jeremić čovek sa kojim može da se razgovara, a ne da može da se dogovori?

– Naopako bi bilo da ne može razgovarati sa nekadašnjim ministrom koga je LSV podržavala na vlasti. To bi onda više govorilo o tadašnjoj podršci, nego o sadašnjim razgovorima, a i sami znate da se sve broji.

U LSV očekuju da ćete vratiti poslanički mandat . Da li ćete to učiniti?

– I ja mogu da očekujem od Lige da se vrati na pravi put, opozicioni put. Jer nemam ja šta da vraćam, ja nigde nisam otišla, bila sam i ostala dosledno i principijelno opoziciona narodna poslanica, za šta su me građani i birali, da tako delujem, protiv ove vlasti, jasno i glasno. I to sam časno i činila u Narodnoj skupštini. Nije čast u tome manipulisati voljom glasača jer držite da je stranka vlasna nad mandatom. Čast je ne izneveriti ih.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže da veruje da ste vi častan čovek i da samim tim LSV neće ostati bez poslaničkog kluba?

– Nisam pratila šta kaže Kostreš, ali ako je Liga sposobna da uveri nekog drugog poslanika da joj se pridruži u njenoj politici, imaće poslanički klub, možda i veći.

Zar sa Zoranom Živkovićem i još nekim poslanicima nećete praviti klub podrške Jankoviću?

– Naše okolnosti su potpuno drugačije. Zoran Živković je predsednik stranke i njegova Nova stranka je izašla na parlamentarne izbore u koaliciji sa Demokratskom strankom, a on je, sasvim logično, istupio kao samostalni poslanik kako bi zastupao stavove i mišljenje svoje stranke. Ja nisam predsednica stranke, nisam ni u koaliciji sa Ligom, ali imam svoj stav i mišljenje koji su me doveli u situaciju da samostalno delujem.

Kako komentarišete to što je uoči predsedničkih izbora došlo do prekomponovanja, pa čak i raspada pojedinih poslaničkih klubova sa tendencijom daljeg cepanja?

– Ko god se bavi politikom u Srbiji, jasno vidi da su to sve samo improvizacije, jer niko živ u ovom trenutku ne zna tačno da vam kaže ni kada će biti izbori, niti kojih će sve izbora biti. Velika većina građana svesna je da je ova vlast loša, na svim nivoima, na lokalnom im je najbliža i najgrublja, zato osećaju potrebu da je menjaju, ali mnogi su takođe ucenjeni ili uslovljeni radnim mestima u državnim i lokalnim organima, preduzećima… Ali, znam da će u danu glasanja, ipak, prvo pomisliti na svoju decu i najbliže i da će staviti tačku na ovo besprizorno upravljanje državom, ako se to tako može i nazvati.

Nisam namigivala SNS i Vučiću

Zašto vam do sada nije smetalo neprekidno namigivanje LSV premijeru Vučiću i naprednjacima?

– Ako ste pratili skupštinska zasedanja, a znam da jeste, sigurno ste primetili da ja nisam namigivala ni Vučiću, ni SNS, štaviše, ulazila sam u klinč sa vlašću i kada to niko nije mogao ni da pretpostavi. Podsetiću vas da sam salve besa izazivala i kod njihovih poslanika, i ministara ništa manje, a ti dueli su bili intenzivna tema i vaših vesti. O drugima ne bih. To morate njih pitati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari