Markel: Želimo ceo Balkan u EU, ali treba ispuniti uslove 1Foto: Fonet/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras u Berlinu, uoči sastanka sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, da se zalaže za ulazak u Evropsku uniju svih država zapanog Balkana, ali tek kada ispune sve uslove.

Nemačka se zalaže za evropsku perspektivu svih država zapadnog Balkana, pa tako i Bosne i Hercegovine, ali se moraju ispuniti uslovi za ulazak u Evropsku uniju, pa se nadam da će proces reformi u Bosni i Hercegovini krenuti uzlaznom putanjom, kazala je Merkel, prenosi Klix.

Merkel je istakla da će sa članovima Predsedništva BiH razgovarati o izazovima pred oktobarske izbore, o izmenama izbornog zakona i o pomirenju u regionu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se zahvalio nemačkoj kancelarki na iznenadnom pozivu na sastanak i istakao da je Nemačka uvek bila veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Mi smo ovde sa prijateljima. Hvala Nemačkoj na svemu što je uradila za našu zemlju. Bosna i Hercegovine može napred kada ima prijatelje koji nas razumeju, rekao je Izetbegović.

On je ocenio da je stanje u Bosni i Hercegovini bolje od slike koju šalju mediji.

U ovim trenucima ne smemo dopustiti zastoj na evropskom putu. Mislim da možemo dobiti status kandidata do kraja godine, ali nam je bitno da do tada imamo mišljenje Evropske unije. Bosni i Hercegovini su potrebni mir, reforme i intenzivna izgradnja infrastrukture, kazao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari