Marko Bastać: GDF podržava gušenje građanske pobune 1Marko Bastać blokira radove u jednoj od centralnih beogradskih ulica Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Da li je Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, takozvani lažni opozicionar, koji zapravo radi u službi politike režima Aleksandra Vučića, koalicionom partnerstvom sa socijalistima i radikalima na opštini čiji je predsednik, ili je stranka Građanski demokratski forum, marioneta u, takođe, Vučićevim rukama, čije rukovodstvo povlači poteze i donosi odluke koji su u suprotnosti sa izražavanjem građanskog bunta i pobune na ulicama širom Srbije, ostalo je kao pitanje, nakon sednice gradske skupštine, krajem protekle nedelje.

Na sednici gradske skupštine, koje Bastać uveliko bojkotuje, odbornik GDF, Zoran Vuletić, kritikovao je politiku koju Marko Bastać, između ostalog izražava blokadom radova na centralnim gradskim mestima. On je to učinio posredno, kritikujući, takođe, i nameru gradske vlasti da usvoji, kako kaže, besmisleni zaključak kojim će Bastaću onemogućiti da organizuje blokade u budućnosti, prozivajući vlast da bi, da hoće, izbacila Marka Bastaća i koalicije na opštini Stari grad. To, međutim, prema mišljenju Vuletića, izrečenom na sednici gradske skupštine, nije slučaj, zato što Marko Bastać ne bi opstao u koaliciji, da to ne želi ni manje ni više nego Aleksandar Vučić, koji kontroliše partije SPS i SRS.

– Ne postoji bilo kakav koalicioni sporazum na Gradskoj opštini Stari grad. Odbornici koji su dobili poverenje građana su se dogovorili da podržavaju projekte koje sam još u toku kampanje predstavio starograđanima i za koje je lista koju sam predvodio dobila više glasova nego što je dobila lista kojoj je ime pozajmio Aleksandar Vučić. Moja obaveza je da nađem način da sprovedem te politike i ja to uspevam ne odričući se niti jednog od svojih principa. Znam da je nekima teško da to razumeju. Posebno onima koji ignorišu bojkot gradskog parlamenta i tako daju legitimitet ovoj korumpiranoj, nestručnoj i bahatoj vlasti – ocenjuje u izjavi za Danas Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, odgovarajući na kritiku predstavnika GDF, izrečenoj na sednici gradske skupštine, krajem prošle nedelje.

Kako kaže, da želi da bude deo tog „političkog rijalitija u kome neki pokušavaju da sopstvenu političku pasivnost prikriju besmislenim optužbama“, mogao bi on njih da optuži „za kolaboraciju i podršku skandaloznim zaključcima koji su doneseni na istoj toj sednici a kojima se osporava pravo građana na proteste i građansku neposlušnost“.

– Ali ja ne želim time da se bavim. Imam jasnu političku agendu koja je usaglašena u okviru Saveza za Srbiju i osnažena Sporazumom sa narodom. Ona podrazumeva stalan građanski aktivizam sa ciljem smanjenja štete koju ova gradska vlast svakodnevno proizvodi. Moj politički protivnik je SNS i sistem koji radi samo za privilegovane. Bilo bi korisno kada bi svi oni koji sebe žele da predstave kao opoziciju tako i delovali. Bar dok one koji su nam državu od slobodne pretvorili u delimično slobodnu ne oteramo u političku penziju – zaključuje Marko Bastać za naš list.

Zoran Vuletić, odbornik GDF, podseća za naš list da je na sednici gradske skupštine u četvrtak, 17. maja, bilo je preko pedeset tačaka na dnevnom redu, među kojima i, dodaje on, jako bitnih za život i funkcionisanje građana Beograda.

– Među njima je bilo više od deset urbanističkih regulacionih planova, a jedan od njih se odnosio na budući terazijski tunel. Odbijen je i predlog dopune dnevnog reda odbornika GDF o stavljanju van snage odluke o izgradnji gondola… Nažalost vladajuća koalicija je smatrala da je, pre svega, potrebno doneti zaključak kojim bi osudili Marka Bastaća, predsednika opštine Stari grad, jer ometa izvođenje započetih radova na rekonstrukciji Trga republike. Kažu da im je neophodan zaključak na osnovu kog će ubuduće Bastaću naplaćivati štetu zbog pomenutih ometanja radova… Smatram da se radi o najobičnijoj demagogiji i skretanju pažnje sa bitnih tema jer zaključak koji bi donela skupština apsolutno nije neophodan niti može biti osnov za naplatu eventualne štete nastale ometanjem izvođenja radova – ističe Vuletić za Danas.

On ističe da je mnogo poštenije i efikasnije, ukoliko zaista vladajuća većina SNS želi da spreči ometanje izvođenja radova, a samim tim i štetu nastalu zbog toga, da smeni Marka Bastaća sa mesta predsednika opštine pošto je on, tvrdi naš sagovornik, svakako, na vlasti uz saglasnost njihovu i njihovog predsednika Vučića koji kontroliše SRS i SPS. Svi oni zajedno, napominje Vuletić, sa Bastaćevom odborničkom grupom, čine vlast u opštini Stari grad.

– Zaista je teško zamisliti da je moguća koalicija Bastaća, SRS-a i SPS-a, 2019. godine, bez Vučićeve saglasnosti, posebno imajući u vidu značaj opštine Stari grad u Srbiji. Iz svega iznetog prirodno se nameće pitanje da li vladajuća koalicija SNS i SPS u gradu koordinirano sa Bastaćem skreće pažnju sa bitnih tema. Čini se da SNS na ovaj način po svojoj meri sebi formira političke protivnike. Dodatnu potvrdu ovim sumnjama daje činjenica da je Bastać potpisao u okviru procedure pripreme terena za izgradnju gondole saglasnost za seču stabala na Kalemegdanu. Smatram da je krajnje vreme da svi politički činioci počnu da se bave ozbiljnim temama a ne da prave politiku od uklanjanja zaštitne ograde na gradilištima. Sada je vreme da se diskutuje o terazijskom tunelu jer kada izgradnja bude počela biće prekasno – zaključuje Zoran Vuletić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari