Marko Đurić već petu godinu u v.d. statusu 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/DS

Vlada Srbije je na sednici 4. aprila produžila statuse vršiocima dužnosti direktora u više kancelarija, zavoda i drugih državnih institucija. Među njima je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kome je produžen v.d. status za još tri meseca, tako da u istom statusu ulazi u petu godinu na istoj funkciji.

Direktor Kancelarije za KiM razrešen je sa te funkcije, na kojoj je bio od maja 2014. godine, i imenovan kao v. d. direktora u martu 2015. na period od šest meseci, ali mu se isti status do danas neprestano produžava, odnosno ne raspisuje se konkurs za tu poziciju.

Vlada je na sednici prošle nedelje produžila i v.d. status vršiocima dužnosti zamenika direktora te kancelarije Damjanu Joviću, Željku Joviću i Dušanu Kozarevu, kao i pomoćniku direktora Dušanu Jovoviću.

Na istoj sednici Vlada Srbije je postavila ponovo i vršioca dužnosti direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanu Paunović, na još tri meseca.

Kako je portalu Danasa rečeno u Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, u decembru prošle godine, status vršioca dužnosti trenutno u Srbiji ima 215 službenika, a postupci za popunjavanje tih položaja u organima državne uprave i službama Vlade putem internog, odnosno javnog konkursa, nisu pokrenuti za sve pozicije.

Razlog koji je Vlada navela za takvo stanje u njenim službama jeste da je pokretanje postupka popunjavanja položaja uslovljeno dostavljanjem predloga rukovodioca državnog organa. Sličan odgovor portal Danasa dobio je i na konstataciju da status vršioca dužnosti u Srbiji nije samo kratak, prelazni, period i to za većinu ovih službenika.

„Ukupan broj položaja u kojima se nalaze lica u statusu vršioca dužnosti kojima je po dva ili više puta produžen status vršioca dužnosti za još tri meseca je 167. Produžavanje v.d. statusa na još tri meseca bilo je uslovljeno pokrenutim internim ili javnim konkursom koji nisu okončani zbog propisane procedure“, naveli su u SUK u decembru za portal Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari