Kao što se očekivalo, novouspostavljena koalicija SNS, SPS-PUPS-JS- NS, URS-Narodna partija i DSS, formirana po ugledu na centralnu vlast, tajnim glasanjem smenila je juče Jovana Markovića (DS) sa mesta gradonačelnika Užica. Dužnosti je razreše i njegov zamenik Vidoje Drndarević (SPS), koji je kasnije tokom sednice skupštine, ponovo izabran za tu funkciju, a smenjeni su i svi članovi Gradskog veća. To je epilog višemesečne krize užičke vlasti, koju je inicirala centralna vlast kako bi preslikala sopstveni stranački sastav na lokalni nivo.

Skupština Užica je sinoć pre zaključenja večernjeg izdanja za novog gradonačelnika izabrala Sašu Miloševića, šefa užičkih naprednjaka, za koga je glasalo 44, a protiv je bio 21 odbornik. Od 67 glasalo je 65 odbornika.

Inače, od 67 prisutnih odbornika, koliko ukupno broji užička skupština, za smenu Markovića glasalo je njih 42, odnosno jedan odbornik više o broja mandata sa kojima raspolaže nova odbornička većina, dok je njih 25 bilo protiv njegove smene. Zanimljivo je da niko od predstavnika nove skupštinske većine nije obrazložio predlog za Markovićevu smenu, za koju je u materijalu za sednicu navedeno da je potrebna „da bi lokalna vlast bila identična, odnosno približno ista republičkoj vlasti“.

Marković je u svom izveštaju nabrojao četrdesetak realizovanih i započetih projekata za četiri i po godina, ali je poručio da se vlast u gradu menja „direktivama stranaka iz Beograda i lokalnom stranačkom matematikom koja ne uvažava“, što, kako je rekao „neće biti dobro za Užice“.

Zahvalivši se Markoviću na svemu što je, i pored teške ekonomske krize, učino za grad i užički region, predsednik skupštine Radiša Marjanović (SPS), koji će tu dužnost i dalje obavljati, istakao je da je „svima u skupštinskoj dvorani jasno da Markovićeva smena nije rezultat njegovog nekvalitetnog rada, već je to“, kako je rekao „rezultat sadašnje političke okolnosti“, aludirajući na aktuelno „prokomponovanje“ lokalnih vlasti u Srbiji, poručivši smenjenom gradonačelniku i njegovom timu da „ne treba da se osećaju time pogođenima“.

U oproštajnim govoru, Marković je poručio da je ponosan na toleranciju tokom sednice skupštine, dodavši da mi je „bila čast, privilegija i veliko zadovoljstvo da radi za Užice i Užičane“, zahvalio se svim odbornicima na saradnji, a novoj vlasti poželeo uspeh u radu, nakon čega su ga svi odbornici pozdravili gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom.

Milošević: Stabilizovati gradske finansije

Obećavši nove investicije i zapošljavanja, novi gradonačelnik Saša Milošević, rekao da će najpre biti potrebno da se stabilizuju gradske finansije.

– Godinama su se akumulirali dugovi gradske uprave prema javni preduzećima i izvođačima radova i kad se to bude izmirilo onda možemo da krenemo sa realnim investicijama. Postoje investitori koji žele da dođu u Užice. Evo, neka Užice bude jedan od primera kao što je Inđija, kako lako mogu da se privuku investitori, u saradnji sa republičkom vladom, jer bez republičke vlade nema investicija, rekao je novinarima novi gradonačelnik Užica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari