Funkcije u javnim preduzećima, agencijama i direkcijama prilikom stvaranja novih skupštinskih većina nezaobilazan su deo pregovora među strankama. Visoke plate direktora javnih preduzeća i naknade članovima upravnih odbora veoma su primamljive onima koji u raspodeli ministarstava ostanu uskraćeni za fotelju.

Funkcije u javnim preduzećima, agencijama i direkcijama prilikom stvaranja novih skupštinskih većina nezaobilazan su deo pregovora među strankama. Visoke plate direktora javnih preduzeća i naknade članovima upravnih odbora veoma su primamljive onima koji u raspodeli ministarstava ostanu uskraćeni za fotelju. Iako su političari juče negirali da se o tome razgovara, madiji spekulišu da se već zna koja će stranka koje preduzeće da dobije.
Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije demantovao je juče pisanje pojedinih medija da su novi koalicioni partneri ZES i koalicija SPS-PUPS-JS podelili upravne odbore i rukovodeća mesta u javnim preduzećima .

Dostavljeno 307 izveštaja o imovini

Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa posle majskih izbora dostavljeno je 307 izveštaja funkcionera o imovini i prihodima, saopšteno je juče. Na traženje Odbora, spiskove funkcionera dostavilo je 30 skupština opština i sedam skupština gradova. Imajući u vidu ukupan broj funkcionera (oko 13.000), opština (122) i gradova (23), Odbor je ocenio da je dosadašnji odziv nezadovoljavajući. Uzrok je delom objektivne prirode, jer novi organi vlasti još nisu konstituisani u nekim gradovima i opštinama, kao i u Vojvodini. U svim slučajevima za koje se utvrdi da je neispunjavanje zakonskih obaveza subjektivne prirode, Republički odbor preduzeće mere koje mu stoje na raspolaganju, navodi se u saopštenju. Ovaj odbor će predložiti Vladi da pokrene postupak za izmene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa s ciljem da osim podataka o plati funkcionera, javnosti budu dostupni i drugi podaci o prihodima. Javnosti bi, prema tom predlogu, bili dostupni i podaci o udelu funkcionera i povezanih lica u privrednim subjektima, o nepokretnim stvarima koje se upisuju u javne knjige i o plati i drugim prihodima ostvarenim radom.

– O upravnim odborima i direktorima još nije bilo reči. Ta mesta su za nas potpuno nebitna , a na osnovu toga koliko je koja stranka iz koalicije dobila glasova na izborima, biće podeljena i mesta u upravnim odborima – pojasnio je Marković.
Na pitanje novinara da li će JS imati bar neko mesto u upravnim odborima ili će zauzeti mesta državnih sekretara , predsednik ove stranke odgovorio je da JS neće učestvovati u vladi, već da je samo zainteresovana za ekonomsku decentralizaciju Srbije.
– Za ostvarivanje tog cilja dobio sam tvrda obećanja ljudi koji čine većinu u vladi – naglasio je Dragan Marković-Palma.
O podeli upravnih odbora i direktorskih funkcija juče nije želela da govori ni Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Demokratske stranke, dodajući da o tome ne odlučuje poslanički klub, već da postoji adresa gde se vode razgovori i da je tamo najbolje potražiti odgovore.
Ništa rečitija nije bila ni predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.
– Zaista mislim da vladajuća koalicija još nije razgovarala o podeli upravnih odbora i direktorskih mesta u javnim preduzećima – rekla je Dejanovićeva upozoravajući da bi ubuduće novinari trebalo da joj postavljaju samo pitanja u vezi s radom Skuštine.
Za razgovor juče nije bio zainteresovan ni Miloljub Albijanić, poslanik G 17 plus. Na pitanje da li će se on u narednom periodu preseliti iz skupštinskih klupa u neki upravni odbor ili direktorsku fotelju Albijanić je samo rekao da ostaje poslanik. Nezvanično, ipak saznajemo da mu se smeši mesto direktora Zavoda za izdavanje udžbenika, umesto Radoša Ljušića.
Dok političari demantuju da se među stranačkim pregovaračima razgovara i o javnim preduzećima, Aleksandar Stevanović, saradnik Instituta za slobodno tržište za Danas kaže da je sigurno među stranačkim predstavnicima u pregovorima već bilo reči o raspodeli javnih preduzeća, „jer su te funkcije razlog zbog kojih se ulazi u politiku i od kojih političari žive“.
– Sve stranke ciljaju na preduzeća koja će im doneti najviše koristi odnosno rente. Šta će dobiti zavisi naravno od njihove pregovaračke moći i umeća. Strankama je veoma važno i interesuju se za preduzeća koja imaju veliki protok gotovine – objašnjava Stevanović.
Prema njegovim rečima to su svi veliki sistemi poput NIS-a, EPS-a, Aerodroma, JAT-a, gradskih preduzeća. On predviđa da će SPS još malo da „zateže situaciju“ oko koalicije u Beogradu dok ne bude dobio još neko preduzeće.
– Stranka G 17 plus je poznata po tome da izvlači najprofitabilnija preduzeća. Međutim, mislim da će i u raspodeli funkcija u javnim preduzećima biti primenjen isti ključ kao i u raspodeli resora u Vladi. Svi će dobiti jednak deo kolača. Možda će SPS dobiti više nego što mu pripada, dok će manje stranke poput SPO-a dobiti, ako ne ministarstvo onda neko od preduzeća – zaključio je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari