Marković: Ne smemo da dozvolimo kršenje ljudskih prava Srba na Kosovu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Svi mi ovde prisutni, kao deo Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju, kao parlamentarci, moramo da iskoristimo svoj uticaj i ovlašćenja i da ne dozvolimo da se u srcu Evrope, na Kosovu i Metohiji, na brutalan način krše osnovna ljudska prava Srba.

Pre svega mislim na slobodu kretanja, ali i progon nasiljem i pretnjama svima onima koji žele da se vrate na svoje privatne posede – poručila je narodna poslanica SNS i šefica Parlamentarne delegacije u PS OEBS Vesna Marković na sednici Stalnog komiteta, u okviru redovnog godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču.

U svom govoru ona je navela da je 250.000 Srba izbeglo sa Kosova i Metohije i dodala da zna da mnogi od njih žele da se vrate, ali da je stopa povratka u poslednjih 20 godina samo dva posto (od 1999. godine).

– Navešću primer Dragice Gašić, koja je pokušala da se vrati u Đakovicu, mesto gde sada ne živi nijedan Srbin. Albanci su se okupljali ispred njenog stana, kamenovali prozore, pretili, lepili slike zaklanih ljudi sa porukom da će se i njoj isto desiti, svake noći joj lupaju na vrata. Kome ova žena od 59 godina predstavlja pretnju? Prošle nedelje u selu kod Vučitrna brutalno je prebijen srpski dečak, tukli su ga po glavi, telu, gazili i pokidali lančić sa krstom. Čak ni deca nisu pošteđena nasilja. Ovo samo govori o tome šta će se desiti Srbima, ako se vrate na Kosovo i Metohiju – kazala je Marković i podsetila da Srbi južno od reke Ibar žive u enklavama.

Ona se osvrnula i na ugroženost srpske srednjovekovne hrišćanske kulturne baštine, rekavši da je na Kosovu i Metohiji postojalo oko 1.300 crkava, manastira i drugog srpskog kulturnog nasleđa.

– Oko 150 crkava, manastira i drugih građevina je srušeno, više od 10.000 ikona, liturgijskih objekata je uništeno i ukradeno. Srpski manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška su kulturna dobra na teritoriji Kosova i Metohije koja su upisana na Listu svetske baštine UNESCO. To je svetska kulturna baština – rekla je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari