Marković: „Oluja“ etnički čista 1

Verujem da je Kolinda Grabar Kitanović napravila lapsus kada je rekla da „Oluja“ bila „etički čista“ , verovatno je mislila, da je etnički čista, a onda bi bila u pravu, izjavio je danas potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), Predrag Marković, prenosi ova stranka.

Njena druga izjava da je „Oluja“ rasteretila Srbe od velikosrpskog projekta zlokobno podseća na natpis na ulazu u Aušvic „rad oslobađa“, smatra Marković.

Srbi u Hrvatskoj su rasterećeni i oslobođeni od svoje imovine, spomenika, radnih i socijalnih prava…. „Oluja“ je po procentu teritorije koji je „očistila“ bila jedno od najvećih etničkih čišćenja u 20. veku, ne samo posle 1945.godine.

Ni maloazijski Jermeni ni Grci pre nego što su pobijeni ili proterani nisu naseljavali trećinu Turske, dok su Srbi naseljavali skoro trećinu Hrvatske .Ni sudetski Nemci nisu naseljavali trećinu Čehoslovačke.

Danas su retki krajevi Evrope tako oslobođeni od stanovnika i tako slabo naseljeni kao srpski krajevi u Hrvatskoj… Argument da su Srbi zaslužili da odu zato jer su se pobunili protiv Hrvatske sasvim liči na argumente koji su korišćeni za istrebljivanje Srba u Drugom svetskom ratu.

Srbi su se 1991. godine pobunili jer je ta godina, kako kaže hrvatski publicista Slavko Goldštajn, izgledala kao 1941 koja se vratila. 21 godinu posle rata, zvanična Hrvatska i dalje govori rečnikom mržnje.

Zamislimo da su državnici Nemačke ili Francuske,ili Poljske 1966. godine o svojim susedima govorili kao današnji hrvatski političari. Za razlikuod njih, Beograd je bio spreman da prizna svoje greške.

U Srbiji je osuđen veliki broj ratnih zločinaca iz naših redova, a mediji, naučnici, pa čak i školski udžbenici vrlo kritiki govore o greškama i zločinima 90.-ih godina.

Od Hrvatske zahtevamo da bude samo evropska zemlja iz 21. veka, a ne da oponaša Hrvatsku iz 2. svetskog rata“, navedeno je u Markovićevoj izjavi koju prenosi SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari