Mere bezbednosti u Srbiji su na najvišem nivou zbog posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji u prestonicu dolazi u jutarnjim satima specijalno prerađenim „Boingom 757“. Potpredsednički avion „Air Force 2“ će po ulasku u vazdušni prostor Srbije okružiti „migovi“ srpske vojske, a čitav vazdušni prostor će biti zatvoren nekoliko sata.

Na svim tačkama u Beogradu biće postavljeni policajci, kako bi se pokrila ruta američke delegacije. Kolonu automobila sa američkom delegacijom pratiće iz vazduha policijski helikopteri.

Na ulicama Beograda biće nekoliko hiljada policajaca, zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica, odnosno u dovoljnom broju da pokriju sve kritične „tačke“ u gradu.

Rute kojima će se kretati Bajdenova kolona biće blokirane, a objekti u kojima će boraviti nalaziće se pod posebnom zaštitom. Maršuta kretanja američke delegacije je tajna. Bajdena će voziti specijalnom limuzinom, prerađenim kadilakom, koju američki novinari zovu „zver 2“ i koja stiže sa 350 američkih bezbednjaka koji će brinuti o bezbednosti drugog čoveka SAD.

Uprava saobraćajne policije tokom noći će obavestiti vlasnike vozila parkiranih u zonama objekata i saobraćajnim trasama u posebnom režimu da uklone svoja vozila. Ukoliko to ne učine, njihova vozila biće pomerena u najbližu slobodnu ulicu ili parking.

Pripadnici Policijske uprave Beograd ograničavaće povremeno i kretanje pešaka u delovima centralnih gradskih zona pod posebnim režimom, a u skladu s tim, privremeno će biti zatvorene i bašte ugostiteljskih objekata koje se nalaze u tim ulicama.

Vozila javnog gradskog prevoza koristiće uobičajene trase, osim u periodu privremene izmene režima saobraćaja, kada će linije biti skraćene, a polasci pomereni na najbliže, alternativne stanice.

Kako za Danas kaže beogradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović, ta gradska institucija nije dobila nikakvo obaveštenje o tome kako će saobraćaj biti organizovan tokom posete američkog potpredsednika. On ističe da je Sekretarijat nadležan samo za organizaciju saobraćaja kada su u pitanju izmene zbog manifestacija kao što su Rolerijada i Beogradski maraton, a da je za upravljanje saobraćajem kod poseta stranih državnika nadležan MUP.

Uoči dolaska Bajdena, pri MUP-u je formiran i specijalni štab za obezbeđivanje posete, s ciljem da se sve bezbednosne informacije i procene slivaju na jedno mesto. Članovi tog tela su pripadnici MUP-a, predstavnici BIA i vojnih bezbednosnih službi, kao i zaposleni iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Malo obaveštenih

Poučen prethodnim iskustvom, beogradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović pretpostavlja da informacije o izmenama saobraćaja i trasi prolaska diplomatske kolone ima samo vrh MUP-a i bezbednosnih službi, a da će saobraćajna policija dobiti direktivu neposredno uoči posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari