Predlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova biće legalan i legitiman samo ako bude saglasan s Poveljom UN i poštuje nepovredivost granica Srbije – preneo je stav Vlade Srbije posle jučerašnje sednice ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar.
Članovi Vlade, napomenuo je Lončar, ne znaju sadržaj predloga, ali ako se Ahtisari „dogovorio o nezavisnosti s albanskim separatistima Vlada Srbije to smatra ništavim“.
– Povelja UN garantuje nepovredivost granica svake međunarodno priznate države i nemoguće je samo Srbiju izuzeti i njene granice prekrajati. Ako se Ahtisari iza leđa Srbije tajno dogovorio s albanskim separatistima o nekoj nezavisnosti Pokrajine, takav predlog za Srbiju jeste ništav, nelegitiman i nelegalan – rekao je Lončar.
Takav stav je, kako je istakao, iznet u pismu premijera Vojislava Koštunice generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu, a o sadržaju pisma narednih dana će biti obaveštene vlade svih država-članica UN.
Vlada je, inače, ocenila ništavim propise iz oblasti telekomunikacija koje su donele privremene institucije na Kosovu, kao i sve pojedinačne akte izdate na osnovu tih propisa. Vlada je na jučerašnjoj sednici zaključila i da su nezakonite sve radnje koje preduzimaju Unmik i privremene institucije na Kosovu protiv javnih telekomunikacionih operatora koji poseduju dozvole nadležnih organa Srbije.
U saopštenju sa sednice navodi se da će Vlada o tom zaključku koji je sastavni deo Informacije o stanju u oblasti telekomunikacija na teritoriji AP Kosovo i Metohija obavestiti države-članice Međunarodne unije za telekomunikacije i međunarodne organizacije.
Vlada je još utvrdila Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve kojima se Narodnoj skupštini za finansiranje sprovođenja parlamentarnih izbora 21. januara odobrava 1.064.620.000 dinara. Vlada je dala saglasnost na finansijske planove Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Državne lutrije Srbije za 2007. godinu. Na sednici je usvojena Informacija o potrebi potpisivanja Ugovora Vlade Srbije, Agencije za osiguranje depozita i Nemačke kreditne ustanove (KFW) o „Kapitalizaciji i uspostavljanju sistema osiguranja depozita“, saopštila je Vladina Kancelarija za odnose s medijima.