Martinović: Bojkot opozicija jedini pravi oponent vlasti 1Lidija Martinović, Pokret Slobodna Srbija Foto: Privatna arhiva

Mi smo nastavili tamo gde je Saša Janković stao. Sad imamo svoju razvijenu političku platformu, razrađenu sa programima naših jakih resornih odbora.

Ostali smo deo čiste i neokaljane bojkot opozicije i jedni smo od osnivača Udružene opozicije Srbije (UOPS), ne bavimo se organizacijama za koje nas pitate – poručuje u razgovoru za Danas Lidija Martinović, predsednica Pokreta slobodna Srbija, upitana da li u PSS sebe smatraju nastavljačima izvorne ideje Pokreta slobodnih građana iz vremena kada je na njegovom čelu bio Saša Janković, kao i u odnosu na današnji PSG i Građanski demokratski forum.

Prema njenim rečima, njihov glavni politički cilj je uspostavljanje novog političkog, pravnog, ekonomskog i ekološkog sistema, potpuno decentralizovanog, da bi u centru pažnje bila dobrobit za obične ljude Srbije.

– Da bismo do toga stigli, cilj nam je svrgavanje i demontaža štetočinskog režima i partijsko tajkunskog koruptivnog privrednog sistema, uz beskompromisnu lustraciju i procesuiranje kriminalaca i svih koji su prekršili zakone i Ustav naše zemlje. Mi smo levi centar, građansko patriotski pokret socijaldemokratske proevropske orijentacije. Naš šumadijski odbor sa centrom u Rači je najjači opozicioni odbor u Srbiji, a obični ljudi iz cele zemlje se i dalje učlanjuju. Prepoznali su našu odlučnost, ali i iskrenost u želji da se Srbija oslobodi i onda i oporavi – kaže Martinović.

Osnivanje PSS-a poklopilo se sa početkom pandemije i uvođenjem vanrednih mera. Na pitanje koliko ih je to omelo u širenju ideje i formiranju lokalnih odbora po Srbiji, Martinović odgovara da su uprkos tome, a i pored toga što nemaju nikakvo finansiranje, uspeli da se pozicioniraju na političkoj mapi Srbije, zahvaljujući njihovom izuzetno maštovitom kreativnom i medija timu.

– Zainteresovali smo ljude preko društvenih mreža, na potpuno drugačiji način, kroz video-klipove, kratke medijske forme i saopštenja – dobro praćena i primljena. Tako smo i stigli do novih članova i uspeli, uprkos okolnostima, da osnujemo nove odbore u više regiona. Naravno, imali smo razna ometanja, ali nas to nije, niti će nas pokolebati. Iako je bilo teško, pandemija nam je na neki način pomogla – nas bojkotuju režimski mediji, a nažalost nemamo prolaz ni na ovo malo slobodnih, ali to i dalje prevazilazimo gerilskim radom na mrežama. Jačali smo i uz konkretne akcije na terenu u lokalu, za prava radnika, na sprečavanju korupcije i lopovske komasacije, uz ekološke proteste – navodi Martinović.

Ona dodaje da su u Pokretu posvećeni udruživanju u pravu opoziciju, te da im je to najviše uspelo kroz saradnju sa prijateljskim organizacijama u borbi protiv štetočinske vlasti, namerene da uništava Makiško polje u Beogradu.

Imajući u vidu da u svojim saopštenjima PSS pominje „lažnu opoziciju“, pitamo Martinović ko je „prava opozicija“ i šta misli o stavu da opozicionari jedni drugima ne bi trebali da lepe etikete i tako produbljuju već postojeće podele. Ona odgovara da PSS hoće da vrati odgovornost i doslednost na scenu.

– Nije odgovorno da građanima date obećanje, a zatim ga prekršite, hvatajući se na udicu smanjenog cenzusa. Nisu opozicija oni koji na razne načine rade za režim, pa su uz pomoć vlasti na sakupljanju potpisa, pokušali da mu obezbede višestranački parlament i utisak da su izbori demokratski i pošteni. Nisu opozicija ni razni projekti režima, ma koliko pokušavali to da sakriju ili se kao naknadno kaju. Zato je bojkot opozicija jedina prava opozicija, jer ne pravi „političke“ kompromise. Zato smo i mi deo te prave opozicije, ali, ne lepimo nikom etikete, svako snosi posledice svojih odluka, a građani nisu ni slepi ni glupi – smatra Martinović.

Upitana iz kojih razloga se zalažu da opoziciju u pregovorima o izbornim uslovima predstavljaju dva pregovarača, ona odgovara da je to zbog toga što ne žele da učestvuju u još jednoj farsi.

– PSS ne veruje nijednom potezu naprednjačke vlasti i zato smo podržali predlog za mali broj kvalifikovanih, kredibilnih, politički formiranih i zrelih pregovarača. Slika koju šaljemo na ove pregovore je slika koju hoćemo da primenimo u izgradnji i ozdravljenju naše zemlje i društva – samo doslednost i odgovornost zaslužuju poverenje – zaključuje Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari