Martinović: Neka se Janković odluči šta je 1Foto: N1

Polemika koja je ovih dana pokrenuta u javnostri i preko društvenih mreža o tome ko radi, a ko u radno vreme šeta kučiće, tvituje i zvoca nastavljena je i danas na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, a tokom rasprave o Izveštaju zaštitnika građana za proteklu godinu.

Ocenjujući da Izveštaj obiluje političkim ocenama, paušalnim tvrdnjama i da se počesto bavi temama koje nisu u nadležnosti ombudsmana, poslanici Srpske napredne stranke zatražili su juče i odgovor na pitanje da li je Saša Janković zaštitnik građana, političar ili kandidat za predsednika Srbije. Nedgodovanje naprednjaka podgrejala je i činjenica da Janković nije došao na sednicu Odbora da brani sopstveni Izveštaj, već je poslao zamenike.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je sramota da neko ko prima platu od 358.000 dinara ne dođe na sednicu odbora i istakao da to predstavlja nepoštovanje svih poslanika, bez obzira sa koje izborne liste su izabrani.

“Gospodin kandidat verovatno ima preča posla od dolaska na sednicu odbora. U ovo vreme on se bavi tvitovanjem i šetanjem psa.A ovo je i vreme ručka . Očigledno je on već krenuo u kampanju za poredsedničke izbore ,ali bi trebalo da zna da ako postane predsednik , moraće mnogo više da radi“, rekao je Martinović , dodajući da se zaštitnik građana već niz godina bavi temama koje nisu u domenu zaštite građana od “loše uprave”, ali i da se ponaša kao politički komentator i proročica iz DElfa .

Martinović je pročitao nekoliko Jankovićevih tvitova, kako je rekao pisanih sa službenog računara u radno vreme,poželevši mu prijatan ručak koji počinje za nekih dvadesetak minuta . Martinovićeva stranačka koleginica Katarina Rakić navela je da ovde u ovom skupštinskom odboru ima i drugih koji tvituju ,ali da su oni ipak došli na sednicu Odbora očekujući dijalog sa Jankovićem .

Kritikujući Izveštaj Janikovića , naprednjak Žarko Mićin ocenio je i da ovako tendenzioizno sačinjen izvešraj, pun političkih komentara zapravo predstavlja neku vrstu Jankovićevog manifesta za buduću kampanju za predsednika države .

Jovan Palalić iz SNS zamerio je ombudsmanu što nijednom na ozbiljan način nije tretirao Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, te što je često iznosio političke stavove i nije uspeo da građanima priblizi ulogu zaštitnika građana.

Poslanica Srpske radiklane stranke Vjerica Radeta navela je da je Janković sve češće prisutan na jednoj političkoj strani, što je nedopustivo za zaštitnika građana i upitala da li je on možda „taj predstavnik “ Skotovog novog DOS-a” i da li je njegova uloga da ide ispred žute patke u okviru te grupacije“.

„Zaštitnik građana ne može da bude kandidat za predsednika države, ali ako se opredelio da to bude onda je trebao da kaže narodnim poslanicima – podnosim ostavku ja odoh u politku, to bi bilo potpuno legalno i legitimno“, rekla je Radeta, poodsećajući da su svojevremeno izbor Jankovića podržavali i naprednjaci i da joj nije jasno šta se u međuvremenu desilo.Radeta je na početku tražila i odlaganje sednice zbog nedolaska Jankovića ,a predsednik Odbora Petar Petrović iz JS rekao je da nema ovlašćenja da Sašu Jankovića „privodi“ na sednicu,ali i da on ima pravo da ga u odsustvu menja zamenik.

„Pustite kampanje i šta ko piše na tviteru, treba da se bavimo onim što je na dnevnom redu“, rekao je Petrović, navodeći da će zaključci o izveštaju omdbusmana uskoro biti na sednici parlamenta, na koju će Janković biti pozvan i da tada očekuje njegovo prisustvo.

I šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović naveo je da je činjenica da je Janković u kampanji i da on više ne bi smeo da obavlja funkciju na kojoj se nalazi.

„Kako smo došli u ovu situaciju i dozvolili jednom funkcioneru, kojeg je izabrala skupština, da uz državnu pomoć i uz državne resurse pravi političku karijeru“, upitao je Obradović, dodajući da zaštitnik građana ima želju da bude država u državi , da kritikuje sve pa i parlament koji ga je izabrao , što je nedopustivo .

Poslanici ostalih opozicionih stranaka juče su uglavnom verbalno podržali Izveštaj Jankovića, jer se o njemu na Odboru nije glasalo. Upravo odluka da se ne glasa o izveštaju zasmetala je poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću , koji je naveo da se ne glasa ,” jer tamo neko ko o svemu odlučuje nije doneo konačnu odluku “ . On je ponudio opkladu naprednjacima, ubeđen da će i oni naposletku podržati Izveštaj zaštitnika građana, jer bi neprihvatanje Izveštaja bilo loše prihvaćeno u evropskim institucijama .Živković je , vladajućoj većini na kritiku Jankoviću jer nije došao na sednicu, odgovorio da zaštitnik građana nije individua, nego instiutucija, da se njegovi zamenici takođe biraju u parlamentu i imaju isti legitimitet i da to nije kao u Vladi Srbije da samo jedan čovek odlučuje o svemu.Poslanicu LDP Natašu Mićić, kako je rekla, zabrinjava neodgovoran odnos Vojnobezbednosne agencije, zato što od 11 preporuka ombudsmana nije odgovorila ni na jednu, što za nju predstavlja primer neuvažavanja zaštitnika građana.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković predstavljajući izveštaj o radu te institucije za 2015. godinu rekao da su stanje prava građana u Srbiji tokom prošle godine obeležile ekonomske nedaće velikog broja ljudi i manjak pravne sigurnosti.On je naveo da se država i administracija bavile sopstvenim reformama čiji rezultati još nisu doveli do promena koje bi stanovništvo osećalo kao jasan boljitak.Istakao je i da se zaštitniku obratilo 21.128 gradjana, na razgovor je primljeno njih oko 4.000, a zaštitnik je podneo 6.231 pritužbu što je više za 28 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari