Marušić: SAD vide Vučića kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na Kosovu 1Foto: Facebook/AleksandarVucic

Ne treba očekivati da će SAD vršiti pritisak na Prištinu u vezi sa taksama pre okončanja izbora na Kosovu, a od buduće vladajuće koalicije zavisiće i sudbina pregovora, rekao je za Glas Amerike saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić.

Marušić je u analizi posete predsednika Srbije Americi rekao da je dobro što je Vučič otvoren za pregovore i što ne prejudicira krajnji ishod, ali je i istakao i da je pitanje hoće li moći da zadrži Moskvu dalje od pregovaračkog stola, prenosi Glas Amerike na svom sajtu.

Saradnik Atlantskog saveta ocenjuje da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD Majka Pompea znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na Kosovu.

On je oceno da je poseta vešto tempirana jer se na Kosovu raspala vlada i biće uskoro novi izbori, kao i da se Vučić na tom putu pozicionirao kao partner koji čeka partnera u Prištini i da ga Amerikanci sada, možda, kao takvog vide.

Marušić smatra da SAD neće vršiti pritisak na Prištinu za vreme izbora i ističe da je važno kakva će koalicija biti formirana na Kosovu.

„Ako ima šanse da će biti koalicija koja je za pregovore, za popuštanje poreza, onda bi bilo važno da se i Brisel i Vašington izjasne da podržavaju takvu politiku“, rekao je Marušić. On je dodao da, u slučaju da buduća vlada Kosova ne bude naklonjena pregovorima – postoji mogućnost da oni propadnu.

Marušić je kazao da Vučiću izjava da želi pregovore a nije se izjasno tačno o tome koji rezultat očekuje, smatra pametnim stavom. On je rekao i da je dobro što Rusija nije bila tema Vučićevih razgovora u Americi.

„Na širem Balkanu, neki u Beogradu, razmišljaju da Rusija nekako može spasiti stvari i da će se na kraju dana Moskva i Vašington nešto dogovoriti i da će onda svojim ‘klijentima“ isporučiti da li će biti ovako ili onako. Ali to nije realno. Mislim da je jedini način da se dogovor legitimno i trajno uspostavi je da se dve strane dogovore“, smatra Marušić.

Amerikanci to razumeju i insistiraju na tome, rekao je Marušić i dodao da je uveren da i Vučić to razume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari