Matić: Srbija spremna da učestvuje u projektima EU 1Foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija (Arhiva)

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Ivailo Moskovski i grčki ministar za digitalnu politiku, telekomunikacije i medije Nikos Papas potpisali su danas u Sofiji Pismo o namerama o saradnji u oblasti povezanih i samostalnih vozila.

Na ceremoniji potpisivanja u okviru Digitalne skupštine 2018 Matić je izrazila spremnost Srbije da učestvuje u projektima Evropske unije kao što je „Prekogranični digitalni probni koridor za povezane i samostalne mobilne sisteme“, koji omogućava deljenje i nadgradnju znanja i iskustava.

„Ovo je jedan od prvih koraka u realizaciji Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je pokrenuta juče na Digitalnoj skupštini, a za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao punu podršku na samitu lidera zapadnog Balkana u maju“, istakla je Matić.

Ona je objasnila da je formiranje Balkanskog koridora sa Grčkom i Bugarskom za Srbiju, kao jedinu državu u tom projektu koja nije članica EU, prilika da učestvuje u veoma važnom i procesu od kojeg će imati koristi industrija i društvu, a biće koristan i za životnu sredinu.

„Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere budući da je u pitanju tehnički veoma složen projekat, ali i za državu Srbiju, jer označava da i van Evropske unije, putem regionalnog povezivanja, možemo da ostvarimo benefite“, rekla je Matić.

Ona je navela i da pokretanje Digitalne agenda za zapadni Balkan podrazumeva saradnju u okviru tema smanjenja cene rominga, razvoja mreže, digitalne bezbednosti, digitalne ekonomije i inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari