Mauricijus umesto Jovanjice 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ (arhiva)

Naprednjaci lansiraju toliko afera, poluafera i kvaziafera i igraju se vladavinom prava da više niko ne veruje ni da je bilo ko pošten u ovoj zemlji. Ne zna se da li su nezgodnije Jovanjica ili putevi koji vode do Belivuka ili leševi stranačkih disidenata koji kao u hororu isplivavaju iz Dunava nakon tri godine.

Ako sumnja u nekoga postoji, nije na novinarima i političarima da javno optužuju, sude i kažnjavaju, već to treba da proveri poreska uprava i tužilaštvo i to u tišini, kažu sagovornici Danasa komentarišući tajming lansiranja najnovije afere Mauricijus, u kojoj vlast, potpomognuta tabloidima, tvrdi da opozicioni lider Dragan Đilas ima račune na Mauricijusu i u Švajcarskoj na kojima je više miliona evra, što Đilas negira.

Pripadnici vlasti se proteklih godina pominjani kao akteri mnogih afera. Međutim, za Savamalu, Krušik, Telekom i Jovanjicu se zainteresovao i Evropski parlament, koji smatra da se ti slučajevi moraju istražiti do kraja, što ušima vladajućeg režima nikako ne prija, pa je pominjanje Jovanjice, kako je Danas pisao, pokušao da izbaci iz izveštaja EP koji treba da bude usvojen krajem marta. Ubrzo nakon toga, vlast otvara aferu o prisluškivanju predsednika države Aleksandra Vučića, ali i aferu Mauricijus. U takvoj situaciji postavlja se pitanje da li je najnovija afera objavljena kako bi se zataškala Jovanjica i ostale sumnjive radnje pripadnika vladajuće stranke i njihovih srodnika, prijatelja i poznanika.

Advokat Aleksandar Olenik za naš list ukazuje da odgovor na ovo pitanje zavisi od više činjenica. Prvo, kad su saznali za eventualne račune a kad su sa tim izašli u javnost, i drugo najbitnije, postoji li sumnja u zakonitost porekla novca.

– Nije sporno imati račune u inostranstvu sa milionskim iznosima, već je najvažnije pitanje postoji li osnovana sumnja o protivzakonitom poreklu novca? Ako ovakva sumnja postoji, onda nije na novinarima i političarima da javno optužuju, sude i kažnjavaju, već to treba da proveri poreska uprava i tužilaštvo i to u tišini. Ako se to radi javno i u medijima, onda je to politička kampanja. Ako nema čak ni osnovane sumnje o poreklu novca, onda se radi o zloupotrebi i političkom progonu – objašnjava Olenik.

Kako dodaje, „pošto optužbe iznosi lično predsednik republike a ne poreska uprava ili tužilaštvo, sumnjam da je u pitanju čist politički marketing, kojim se definiše protivnik tj. opozicija i to bez obzira na istovetnost političkih stavova koje iznose i Đilas i Vučić“.

Prema rečima reditelja Janka Baljka, afera Mauricijus je „providan uradak SNS spin doktora“ da se zatrpaju svakodnevne afere u kojima se sam vrh vlasti davi do guše.

– Ne zna se da li su nezgodnije Jovanjica ili putevi koji vode do Belivuka ili leševi stranačkih disidenata koji kao u hororu isplivavaju iz Dunava nakon tri godine. Nezgodno je što je glavna uloga u „Mauricijusu“ poverena glumcu koji ima najmanje integriteta da je odigra kako treba jer je ministar Siniša Mali višestruko kompromitovan i njegovo ime je otkako je na vlasti praktično sinonim za laž, prevaru i korupciju. Porazno je za ekipu na vlasti da boljih glumaca od njega trenutno nema – kaže Baljak za Danas.

Kako navodi, u celoj priči je zanimljivo otkriće da u „Večernjim novostima“, odabranim da vode kampanju, postoji „istraživačko“ novinarstvo, jer, zaključuje Janko Baljak, jedino što poslednjih godina krasi ovu redakciju je huškački nacionalizam i otvoreno slugeranjstvo prema vlastima.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ocenjuje za Danas da mu deluje da je afera Mauricijus prilično nategnuta, čak i za, kako kaže, merila tih provladinih medija.

– Čak i da postoje te nekakve pare, a nemamo nikakve dokaze da postoje, ali, recimo, da postoje, nikakvo krivično delo nije navedeno u vezi sa tim. Vlastima je očigledno bilo neophodno da zbog nečega skrenu pažnju i da puste takvu bombastičnu vest o silnim milionima svojih političkih protivnika. Razume se da nemam nikakve dokaze da tvrdim da je to namešteno zbog Jovanjice, nemam tu vrstu insajderskih informacija, ali ono što zabrinjava je da sve vreme prisustvujemo tom kriminalizovanju svega i svačega, gađanju vrlo teškim optužbama, milionima, avionima, kamionima…, bez ikakvog institucionalnog odgovora. Nedopustivo i neizdrživo je za demokratiju da godinama razvlačite, u ovom konkretnom slučaju Dragana Đilasa, svakakvim aferama, a da nijedan sudski postupak nije pokrenut – ističe Dragan Popović.

Biljana Stojković, članica neformalne grupe intelektualaca Skupština slobodne Srbije, za Danas kaže da su nas naprednjaci toliko sludeli lansiranjem afera, pseudoafera, lažnih afera da joj se čini da u takvoj medijskoj buci više ništa ozbiljno ni ne može da ispliva na videlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari