Medicinski centar se odavno koristi za sakupljanja glasova 1Foto: Stranka pravde i pomirenja

Posjeta premijerke Ane Brnabić i ministra Zlatibora Lončara Novom Pazaru trebala je biti otvaranje nove stranice i suočenje sa gorkom realnošću, a ne stajanje u odbranu aktuelne partijske uprave bolnice, što je pokazala i odluka da se na mjesto dr Meha Mahmutovića postavi dr Mirsad Đerlek, inače kadar iste politike.

Razlozi ovakvog stanja u novopazarskoj bolnici leže u dugogodišnjem lošem kadrovanju od stane lokalnih vlasti. Godinama se medicinski centar koristi kao mehanizam sakupljanja glasova gdje su medicinska usluga i podizanje novih kadrova podređeni partijskim interesima. Naravno, sve to ne bi moglo bez podrške nadležnih iz Beograda – kaže za Danas Misala Pramenković, buduća poslanica Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije, odgovarajući na naše pitanje koliko je poseta visokih zvaničnika iz Beograda doprinela poboljšanju situacije u Novom Pazaru u savladavanju korona virusa.

* Može li se briga za najbliže proglasiti politizacijom kako je to učinila premijerka Brnabić?

– Nažalost, takvo ponašanje pokazuje da su premijerki bitniji politički partneri u Novom Pazaru nego interes građana i jako loše stanje u kojem se nalaze pacijenti. Neshvatljivo je da predsjednica Vlade nije pokazala ni najmanje empatije za okupljene članove porodica bolesnih.

* I predsednik Vučić optužio je sve stranke iz Sandžaka, pa i Vašu, izuzimajući stranku Rasima Ljajića, da su organizatori protesta tokom dolaska funkcionera iz Beograda.

– Smatram da politizacije nije bilo i da su okupljeni građani zapravo članovi porodica pacijenata i umrlih.

* Kako biste Vi sada opisali trenutnu situaciju u Novom Pazaru?

– I dalje je stanje jako teško usljed nedostatka medicinskog kadra, jer su mnogi ljekari i medicinsko osoblje bolesni. Prema našim informacijama, na hiljade ljudi se samostalno liječi u svojim kućama zbog lošeg stanja u bolnici.

* U žižu javnosti dospeli ste kao prva poslanica koja će u parlamentu, u budućem sazivu izabranom 21. juna, nositi hidžab. Kako to komentarišete i koliko je to za Vas važno, ili je možda važnije šta ćete tamo govoriti?

– Svakako da mi je važno i jedno i drugo. Po prvi put će žena Muslimanka, Bošnjakinja pod hidžabom predstavljati svoj narod u Skupštini, a s druge strane nastojat ću da zastupam prava i interese građanki i građana ove zemlje u duhu programskih načela naše stranke.

* O Vama se malo zna, osim da imate četvoro dece, ako se ne varam i da ste doktor nauka. Ali nema pojedinosti šta ste i gde ste doktorirali, gde radite, i odakle Vi u politici.

– Osnovne studije islamskih nauka sam završila u Sarajevu, a potom magistrirala i doktorirala na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru iz oblasti islamskog prava. Predmete iz iste oblasti predajem u Medresi Gazi Isa-beg i na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Politikom se bavim posljednjih nekoliko godina. Od 2016. odbornica sam u Skupštini grada Novog Pazara.

* Vaša stranka u budućem parlamentu Srbije imaće sigurna tri poslanika, a nakon ovog ponovljenog glasanja očekujete još jedno poslaničko mesto. Kako onda ocenjujte prolazak kod građana?

– Uvećanje broja poslanika SPP-a u parlamentu predstavlja značajan iskorak iako to nije prava slika izborne volje građana. Veliki broj glasača je raznim ucjenama i kupovinom glasao za vladajuće stranke, što uspjeh SPP-a čini još većim. Od dvije bošnjačke stranke koje su nastupale na ovim izborima SPP je uvjerljivi pobjednik sa većinskim legitimitetom zastupanja bošnjačkog naroda u narednom mandatu.

* Da li će Vaša stranka biti opozicija u republičkom parlamentu, ili deo vlasti kako je i do sada bila?

– Još je rano o tome govoriti ali će, sigurna sam, organi stranke o tome odluku donositi na temelju mogućnosti realizacije programa stranke i interesa glasača koji su nam dali povjerenje.

* Da li velika nadmoć Srpske napredne stranke vodi ka jednopartijskom sistemu i kako gledate na tvrdnje opozicije da ovi izbori zbog uslova koji su prethodili jesu legalni, ali nisu legitimni?

– SNS je ovim rezultatom sebi nametnula izuzetno teško breme odgovornosti gdje će morati donositi važne odluke, od državnog i nacionalnog značaja, samostalno i snositi posljedice takvih odluka. Smatram da nije moguća dobra vlast bez jake opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari