Međak: Ponašamo se kao da smo spremni za EU, a nismo 1Foto: N1

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je za N1 da je Samit u Sofiji pokazao da će proces proširenja Evropske Unije ići paralelno sa restrukturiranjem te unije.

Dodaje da Srbija mora da prestane da se ponaša kao da je spremna za članstvo, jer to nije.

„Zaključak samita je da će proširenje morati da teče paralelno sa restrukturiranjem Evropske Unije. Postoji volja da se Zapadni Balkan uključi u proces, kako je rekao Tusk. Iz usvojene agende se može videti da EU menja svoj pristup i da je spremna da Zapadni Balkan u određenim oblastima tretira kao članicu EU“, ocenio je Međak u Danu uživo na N1.

Kako je rekao, nijedna država članica EU nije rekla da je protiv proširenja, ali da zavisi samo kada i ko.

„Te stvari treba da idu zajedno. Naš posao je veliki i bitan. Mora da se zna da su vrata EU nekad ztvorena, nekad pritvorena, a nekad otvorena. Mi moramo da budemo spremni da uskočimo kada se ta vrata se budu otvorila“, naglasio je Međak.

Kako je rekao, 2025. godina može da bude to vreme, ali da, ukoliko budemo želeli da iskoristimo taj datum, sve poslove vezane za integracije, moramo da uradimo do decembra 2023.

„Kada bi se sve radilo kako treba, moguće je, ali se ne radi“, rekao je Međak i dodao da je do sada trebalo da bude završena reforma pravosuđa, ali da to nije takom piše N1.

Venecijanska komisija neće biti zadovoljna amandmanima na promenu Ustava u oblasti pravosuđa, rekao je.

„Rečeno nam je da u osam od 33 poglavlja nije bilo nikakvog napretka za godinu i po dana, a u 20 i nešto poglavlja ima određenog napretka“, rekao je Međak i dodao da to nije dovoljno dobro.

Prema njemu, u porukama sa samita u Sofiji vodeće mesto ima vladavina prava.

„Bilo je različitih predloga. Tajani je govorio o posebnom fondu od 10 milijardi za Zapadni Balkan. Ono što je meni bitno jeste da vodeće mesto drži vladavina prava, ona je ključ. Ta reč pomenuta je 24 puta u celom izveštaju…Tu su i borba protiv korupcije, protiv visoke korupcije, reforma pravosuđa, sloboda medija…“, izjavio je Međak.

On je napomenuo da će sledeće godine biti održani izbori za Evropski parlament i da tema proširenja nije trenutno „omiljena“.

„Junkeru se završava mandat, kao i Tusku i Mogerinijevoj. Tek od 1. novembra dolazi nova komisija i veoma je bitno da ti ljudi nastave politiku proširenja“, rekao je Međak.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, gost N1 kaže da je dobro što se je on podignut na viši nivo.

„Ide se ka konačnom rešenju za Kosovo u dogledno vreme, a da li će ga biti, videćemo“, ocenio je Međak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari