Međak: Vlast iskrenost ka EU putu, ako je i postojala, nije pokazala na delima 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da aktuelna vlast već duže vreme ne prihvata preporuke Evropskog parlamenta (EP) i Evropske komisije (EK) zato što je vladavina prava zahtevan posao i može politički da košta.

„Ako imamo u vidu šta je sve rađeno u poslednjih sedam godina, oni iskrenost ka evropskom putu, ako je i postojala, nisu pokazali i delima“, rekao je Međak je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Izvršna vlast, kazao je on, radi mnoge stvari koje su u domenu zakonodavne vlasti pod izgovorom da hoće da da nezavisnost sudskoj vlasti.

„To jednostavno ne može tako da se radi. Ne možemo da se ponašamo u stilu ‘može mi se’ ili da odgovaramo sa ‘pa šta’. Vladavina prava zahteva promenu ponašanja predstavnika vlasti i funkcionisanja države. Dok ta volja ne postoji, do napretka na evropskom putu neće doći“, rekao je Međak.

Na pitanje kako ocenjuje odluku desetak zemalja članica Evropske unije da ne daju saglasnost za otvaranje klastera pregovaračkih poglavlja, Međak je kazao da je ta odluka očekivana, jer smo mi preskočili uvodnu lestvicu – vladavinu prava.

„U poslednjem izveštaju Evropske komisije izrečeno je mnogo negativnih ocena o vladavini prava u Srbiji. S druge strane, Srbija jeste nedavno usvojila četiri pregovaračke pozicije u kratkom vremenskom periodu, ali je to prilično kasno za otvaranje pregovora u junu. Ako je tačno da naša vlast ima spremljena četiri poglavlja plus onih pet koji su u Briselu već više od godinu dana, onda je jedino realno vreme za otvaranje pregovaračkih klastera tri i četiri u decembru“, ocenio je potpredsednik Evropskog pokreta.Srbije što već nije članica EU.

Upitan kakve su posledice po Srbiju i njene građane to što su već godinu i po dana pristupni pregovori za članstvo u EU u potpunom zastoju, Međak je kazao da je glavni problem Srbije trošak što već nije članica EU, odnosno jedinstvenog evropskog tržišta.

„Slovenija je članica od 2004, a Hrvatska od 2013. Šanse koje one imaju kao članice EU, a koje Srbija nema, veoma su velike. Hrvatska će samo kroz paket za ekonomski oporavak od posledica kovida-19 dobiti od EU 10,5 milijardi evra, a od toga 6,5 milijardi evra bespovratnih sredstava“, rekao je on.

Naveo je da će Bugarska, otkako je postala članica EU, do 2027. dobiti više od 40 milijardi evra, a Hrvatska više od 30 milijardi.

„Mi na takva bespovratna sredstva ne možemo da računamo. Postoji jedna studija uglednih ekonomista iz EU koja kaže: da je Srbija sada članica EU, godišnje bi neto dobijala 1,1 milijardu evra bespovratnih sredstava“, rekao je Međak.

Na pitanje da li vlast na čelu s Aleksandrom Vučićem i SNS može da Srbiju dovede do EU, Međak je kazao da ne vidi iskrenost u njihovim namerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari