Članovi grupe na društvenoj mreži Fejsbuk koji su pretili ubistvom predsedniku Srbije Borisu Tadiću uglavnom su simpatizeri Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke, a na internetu podržavaju inicijative poput „Otačastveni obraz“, „Kosovo je Srbija“, „Svi Srbi u jednoj državi“, „Arkan živi“, „Veliki antipapski miting 2013“ i „Patriotski pokret – Srbija zemlja heroja“.

Grupa na Fejsbuku nazvana „Tadiću, džaba ti blindirana mečka , kad otvoriš vrata snajper te čeka!!!“ trajala je od 17. aprila do juče po podne. Naime, novinarka Danasa je posetila pomenutu stranicu oko 15.45, da bi pri naknadnoj proveri oko 16.20 ustanovila da sporna grupa više ne postoji.

U ovom trenutku nije jasno da li je to učinio anonimni autor, odnosno pokretač grupe, ili se kompanija Fejsbuk odlučila na gašenje stranice nakon intervencije tužilaštva i MUP Srbije. Pretnje i uvrede predsedniku Tadiću do tada je uputilo ili podržalo 220 ljudi. Za razliku od autora, većina njih se predstavila punim imenom i prezimenom.

Jedan od korisnika koji se predstavlja kao Branislav Jakovljević iz Užica kaže:“ Dobro peva onaj narkoman, Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ, on hoće opet“. Autor grupe mu odgovara rečima: „Pesma nas baš lepo opisuje, al’ ja sam opet ponosan što sam Srbin, a biću još ponosniji kad oteramo sva ova govna sa vrha!“ U diskusiju se uključuje i ?iloš Ivković: „Jebo ga otac, prodao nas da uđe u Evropsku uniju, da on dobije pare. Majku mu jebem ustašku!“ Autor grupe nastavlja: „Jebo mu besan pas mater. Srbijo reci, dosta je bilo!!!“.

Korisnik koji se predstavljao kao Stefan Belaković iz Kraljeva direktno preti rečima: „Smrt Tadiću!!! Uskoro uzimam karabin, tako da Tadiću pamet u glavu, ili beži sa vlasti, ili ostaješ bez vugle“. Potom se javlja korisnik Dragomir Vasić koji kaže: „Kakav snajper … govnjiva motka i septička jama umesto groba.“ Na to se nadovezuje Predrag Gagi Duvnjak iz Prijedora rečima: „Đinđić kada se igra – call of duty – govori da nema snajpera. To će izgleda početi da govori i Tadić. Ahhahahahhahaha … mamu li mu jebem, prizno je deklaraciju o Srebrenici“.

Autor grupe nastavlja diskusiju: „Tadić je najveća sramota ove države!“, a Savka Karac je izrazila da joj se ova izjava sviđa. Dejan Škobić pozdravlja autora rečima: „Svaka čast za stranicu“, a Viktor Dakić smatra da je ova stranica „super grupa“. Korisnik pod imenom Srpski Terorista pohvaljuje ideju da se otvori ova strana rečima: „Hahhahah bravo“. Autor stranice zatim kaže: „ Tadiću skupi ekipu i bežite, inače…“.

Kako smo ustanovili istražujući Fejsbuk profile ovih ljudi, većina njih se izjašnjava kao veliki Srbi i pravoslavci, a učestvuju u podršci inicijativama na Internetu poput „Otačastveni Obraz“, „Organizacija 1389“, „Kosovo je Srbija“, „Svi Srbi u jednoj državi“, „Arkan živi“, „Veliki antipapski miting 2013“, „Patriotski pokret – Srbija zemlja heroja“… Uglavnom su simpatizeri Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke, pozvala je juče nadležne institucije, od bezbednosnih do pravosudnih, da reaguju na ovaj slučaj. Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da „DS očekuje da reakcija državnih organa bude najžešća i najoštrija“, kao i političkih partija i medija.

– Mora da postoji ozbiljna osuda onih kojih su dozvolili sebi da osnuju grupu na Fejsbuku i da se na nju slobodno javljaju pod punim imenom i preizmenom preteći predsedniku države. Postoji ozbiljna zamena teza u javnosti – krivaca i žrtava. Danas se svi, čak i oni koji ugrožavaju tuđu bezbednost, pozivaju na svoju ugroženu bezbednost, a jasno je ko je danas u Srbiji ugrožen i zbog čega – naglasila je portparolka DS, ocenjujući da su pretnje upućene zbog oštre borbe koju predsednik, Vlada Srbije i vladajuća koalicija vode protiv organizovanog kriminala i mafije. Trivanova je ustvrdila i da „postoji paralelna struktura koja pruža podršku tom organizovanom kriminalu“.

Pretnje predsedniku Tadiću osudili su poslanici vladauće koalicije, ali i oni iz opozicije.

– Program Vlade i predsednika Republike, bez obzira na sva nezadovoljstva kod onih čiji se interesi kose s realizacijom tog programa, biće ostvaren. Tadić, kao najeksponiraniji čovek ove politike, jeste u fokusu svih onih čiji će interesi biti osujećeni. Očekujem od državnih organa da rade u skladu sa svojim osnovnim obavezama i sve što je potrebno u cilju bezbednosti predsednika države. Niko neće biti pokoleban, pre svega u aktivnostima u borbi protiv korupcije i kriminala. Pretpostavljam da iz tih izvora i dolaze pretnje – rekla je novinarima predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. Ona je istakla da je skupštinski Odbor za bezbednost već informisan o slučaju, kao i da i ona ima lični profil na Fejsbuku, ali da do sada nije primala nikakve pretnje.

Nebojša Ranđelović, potpredsednik LDP, kaže da bi u normalnim okolnostima odgovor na pretnje predsedniku države trebalo da daju nadležne službe, kojima je to posao.

– U državi gde je sasvim lako organizovati ubistvo premijera, gde se na očigled organa koji treba da se bave javnim redom i mirom ruše objekti jedne parlamentarne partije, onda mogu da kažem da svakoj pretnji u ovoj državi treba prići krajnje ozbiljno – kaže Ranđelović.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović rekao je juče da radikali osuđuju sve pretnje koje su upućene bilo kom građaninu Srbije, uključujući tu i predsednika Republike.

– Niko od naših poslanika, funkcionera ili članova ni na koji način nije doprineo da se predsedniku Republike upućuju takve pretnje, a MUP i nadležne bezbednosne službe bi trebalo da rade svoj posao i utvrde sve činjenice i okolnosti vezane za ovaj slučaj – kaže Martinović.

Na meti i novinarka

Podsetimo, zbog pretnji upućenih preko Fejsbuka novinarki Brankici Stanković, Osnovni sud u Novom Sadu je prekjuče osudio Vladimira Samardžića na tri meseca zatvora. To je druga presuda za pretnje ovoj novinarki RTV B92 preko Interneta. Stefan Hadži-Antonović već je osuđen na godinu i tri meseca zatvora.

Dačić: Potrebna pomoć Vašingtona

MUP Srbije započeo je istragu povodom pretnji koje su, posredstvom Fejsbuka, upućene predsedniku Tadiću, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i precizirao da policija postupa „po navodu srpskog Tužilaštva za visokotehnološki kriminal“. Dačić je novinarima rekao da je neophodna pomoć Ministarstva pravde SAD, kako bi ono naložilo centrali Fejsbuka da vlastima u Beogradu dostavi podatke o svojim korisnicima. Ministar je istakao da će MUP, ukoliko sam dođe do podataka, uhapsiti one koji su pretili Tadiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari