Prištinski mediji tvrde da su Međunarodna civilna kancelarija, kao „najvažniji međunarodni autoritet na Kosovu“ i njen šef kancelarije Piter Fajt, inače „glavni autoritet u sprovođenju Ahtisarijevog plana o nadziranoj nezavisnosti Kosova „veoma zadovoljna saradnjom s Vladom Kosova i pohvaljuje njeno angažovanje u sprovođenju Ahtisarijevog plana“.

Pozivajući se na portparola Vlade Kosova Memli Krasnićija, prištinski dnevnik na albanskom jeziku Kosova Sot piše da „Vlada Kosova od početka ima odličnu saradnju, redovne sastanke i konsultacije sa Civilnom kancelarijom na svim nivoima“. Portparol Međunarodne civilne kancelarije Endi Mekgafi potvrdio je da „Piter Fajt svake nedelje ima redovne sastanke sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, dok međunarodni eksperti rade sa predstavnicima ministarstava oko sprovođenja Ahtisarijevog plana“.

Prištinska štampa ističe da „pored dobre saradnje, postoje i nesuglasice“ i navodi primere nedavnog izbora ombudsmana, kada je Skupština Kosova u poslednjem trenutku odlučila da poništi konkurs, iako je glavni kandidat bio Murat Jašari, član porodice bivšeg komandanta OVK Adema Jašarija, plus „jedan interni izveštaj Civilne misije u vezi sa imenovanjem članova borda direktora u javnim preduzećima, u kome se ocenjuje da postoje politički uticaji“.

 

Tomić pušten iz pritvora

Čaglavica – Srbin Dejan Tomićiz sela Svračak, u opštini Vučitrn, tokom vikenda pušten je iz pritvora. Portparol KPS za region Kosovske Mitrovice Besim Hoti izjvio je za KiM radio da je Tomićsaslušan kod javnog tužioca, ali da nisu pronađeni dokazi protiv njega, pa je oslobođen. Dejan Tomić(1973) uhapšen je prošlog petka prilikom rutinske kontrole na magistralnom putu Priština – Kosovska Mitrovica u selu Stanovce, zbog sumnje da je ubio dve osobe albanske nacionalnosti 1999. godine u selu Svračak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari