Drugog radnog dana nakon šestonedeljne letnje pauze poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o izmenama Zakona o državljanstvu i počeli razmatranje CEFTA sporazuma. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je, obrazlažući CEFTA sporazum, rekao da ovaj dokument zamenjuje 32 bilateralna ugovora i da ga treba prihvatiti jer će njegovom primenom srpska privreda samo profitirati.

Drugog radnog dana nakon šestonedeljne letnje pauze poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o izmenama Zakona o državljanstvu i počeli razmatranje CEFTA sporazuma. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je, obrazlažući CEFTA sporazum, rekao da ovaj dokument zamenjuje 32 bilateralna ugovora i da ga treba prihvatiti jer će njegovom primenom srpska privreda samo profitirati. On je naglasio da je Srbija trenutno druga po snazi među CEFTA državama i da će ratifikacija sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi omogućiti dalji razvoj srpske ekonomije.
Na opaske poslanice Srpske radikalne stranke Jorgovanke Tabaković o štetnosti Sporazuma za srpsku privredu i navodnoj nameri Vlade da zastupa pojedinačne interese, Dinkić je odgovorio da se pojedinačnim interesima ne mogu smatrati činjenice da Srbija trećinu privrednih i čak polovinu prehrambenih proizvoda izvozi upravo na tržišta zemalja-potpisnica CEFTA. Dinkić je podsetio da je Srbija poslednja koja ratifikuje ovaj sporazum raztifikovao ga je čak i Unmik.

Ukidanje pretplate i vojvođanski separatizam

Poslanici su i juče iskoristili raspravu da osim o dnevnom redu govore o mnogim temama. Poslanik sa liste Liberalno demokratske partije Vladan Batić je zatražio da se na dnevni red stavi inicijativa građana za izmenu Zakona o radiodifuziji kako bi se ukinulo obavezno plaćanje pretplate za RTS. Poslanik SRS Nikola Žutić sa govornice je zahtevao od Vlade Srbije da se izjasni povodom „vojvođanskog separatizma“. On je rekao da je ta pokrajina „stvorena kao Brozova antisrpska tvorevina“ i da se separatizam u Vojvodini sprovodi prema hrvatskom modelu. Vukovi dani u Srbiji bili su povod da poslanik Socijalističke partije Srbije Rajko Baralić zatraži raspravu o Vuku Stefanoviću Karadžiću i njegovom delu. Njegov stranački kolega Žarko Obradović pitao je sa govornice zašto u Smederevu nisu raspisani lokalni izbori, podsećajući da je u toj opštini već deset meseci na vlasti privremeni organ koji je postavila Vlada.

Iako je i obraćanje povodom CEFTA sporazuma iskoristio da kritikuje rad vlade Vojislava Koštunice, šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je da će poslanici te stranke podržati ratifikaciju tog dokumenta. Jovanović je između ostalog tražio odgovornost za zakasnelu ratifikaciju i prisustvo premijera koji, kako je rekao, treba da kaže primer zemlje u svetu koja je potpisala međunarodni sporazum sa drugim partnerom koga istovremeno doživljava delom svoje teritorije.

Odbor za bezbednost o putnim ispravama

Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije usvojio je na jučerašnjoj sednici u načelu Predlog zakona o putnim ispravama, kao i Predlog o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Članovi Odbora dogovorili su se da o amandmanima na predloge raspravljaju nakon dobijanja mišljenja predlagača, odnosno Vlade Srbije. Milorad Todorović, sekretar MUP Srbije, prilikom obrazlaganja Predloga zakona o putnim ispravama, rekao je da je novina, između ostalog, povećanje zaštite građana i uvođenje automatskog očitavanja podataka (biometrijski čip). Na primedbu člana Srpske radikalne stranke da se sa biometrijskog čipa mogu ukrasti lični podaci, Todorović je odgovorio da je to nemoguće, jer se podaci mogu „skidati“ samo ukoliko se isprava stavi u čitač.

Skupština danas nastavlja vanrednu sednicu koja je počela u utorak. Na dnevnom redu je i izbor Saveta Državne revizorske institucije, izmene Zakona o duvanu, Predlog zakona o putnim ispravama i Predlog zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Poslanike na istoj sednici očekuje i rasprava o potvrđivanju Kjoto protokola uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime.

O guverneru i Ustavnom sudu na sledećoj sednici

Na primedbe opozicije da na dnevnom redu prve sednice posle letnje pauze nema izbora guvernera Narodne banke Srbije i sudija Ustavnog suda, predsednik parlamenta Oliver Dulić najavio je da će naredna sednica Skupštine biti posvećena tim pitanjima, podsećajući da pre toga moraju biti doneti zakoni koji će definisati njihov posao. „Zakon o uređenju Ustavnog suda, postupak pred Ustavnim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka Narodna skupština će doneti na sednici na kojoj se vrši izbor sudija Ustavnog suda. S obzirom na to da ti zakoni još uvek nisu u proceduri, očekujem da će biti na narednoj sednici, a tada će biti i izbor sudija Ustavnog suda. I izbor guvernera takođe će biti na narednoj sednici“, objasnio je Dulić.

Produžen rad i bez direktnog prenosa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari