Srbija će u septembru zatražiti na Generalnoj skupštini UN da se Međunarodnom sudu pravde uputi zahtev da se izjasni o tome da li je jednostrana nezavisnost Kosova i Metohije proglašena u skladu s međunarodnim pravom – najavio je juče ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u Palati Srbije, nakon otvaranja međunarodnog seminara o prioritetima spoljne politike Srbije.

Srbija će u septembru zatražiti na Generalnoj skupštini UN da se Međunarodnom sudu pravde uputi zahtev da se izjasni o tome da li je jednostrana nezavisnost Kosova i Metohije proglašena u skladu s međunarodnim pravom – najavio je juče ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u Palati Srbije, nakon otvaranja međunarodnog seminara o prioritetima spoljne politike Srbije.
– Mislimo da za tako nešto možemo da dobijemo većinu i da je sama činjenica da takav korak pripremamo imao efekat uzdržavanja za mnoge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova – kazao je Jeremić novinarima.

Na izborima se odlučuje o EU, a ne o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da će predstojeći parlamentarni izbori biti raskrsnica na kojoj će se odlučiti da li će Srbija nastaviti put ka EU. On je naglasio da će izbori odlučivati o procesu evropskih integracija, a ne o statusu Kosova, jer će državna politika koja zastupa očuvanje Pokrajine u okviru Srbije ostati nepromenjena bez obzira na to koja partija pobedi na izborima. „Ko god da pobedi na predstojećim izborima, politika prema KIM neće biti promenjena i zbog toga su ovo izbori o EU“, rekao je ministar. On je dodao da se zalaže za nastavak evropskih integracija Srbije, ali da će i eventualna suprotna odluka nakon izbora biti legitimna jer će biti rezultat demokratskog procesa. Odgovarajući na pitanje o eventualnom evroskepticizmu među građanima Srbije, Jeremić je podsetio da čak 70 odsto stanovnika smatra da je potrebno nastaviti put ka EU, ali da, u isto vreme, 70 odsto građana ne želi da se odrekne KIM bez obzira na cenu. Ministar je ocenio da ti podaci pokazuju da postoji velika konfuzija nakon proglašenja nezavisnosti KIM što dodatno pojačava značaj predstojećih izbora u Srbiji.

On je dodao da odlazeća vlada ima obavezu da pripremi teren za tu akciju, ali da će buduća vlada da se odluči „da li to dugme želi da pritisne“.
Govoreći o kratkoročnim spoljnopolitičkim ciljevima, Jeremić je rekao da je jedan od osnovnih da Srbija što više smanji broj država koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Dugoročni cilj, prema njegovoj oceni, jeste da se obezbedi trajni mir i stabilnost u regionu i priključenje EU.
Kako je naglasio Srbija je diplomatskim aktivnostima, uprkos velikim međunarodnim pritiscima, sprečila talas priznanja nezavisnosti Kosova, „što ukazuje da je najbolje rešenje da se sve zainteresovane strane što pre vrate pregovorima“.
Jeremić je ponovio da se Srbija zalaže da međunarodne snage ostanu na Kosovu u trenutnoj formi i u sadašnjem političkom mandatu. U obraćanju učesnicima skupa i predstavnicima zemalja Balkana i centralne Azije, Jeremić je rekao da Srbi na KIM ne smeju da postanu „taoci“ međunarodnih odnosa i da je zbog toga neophodno da međunarodne snage u Pokrajini ostanu statusno neutralne.
On je ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Pokrajine i da će nastaviti da se bori diplomatskim sredstvima, kao i da će odluka pojedinih susednih zemalja da to učine negativno uticati na odnose sa Srbijom.
Jeremić je ukazao da je Balkan poslednji evropski region koji nije obuhvaćen evropskim integracionim procesima i zbog toga je veoma bitno da se, priključenjem EU, pitanje granica učini što manje bitnim. On je ponovio da je za Srbiju veoma bitno da nastavi put ka EU, jer će samo uz jačanje svojih ekonomskih, institucionalnih i drugih potencijala imati više snage da brani i suverenitet na Kosovu.
Međunarodni seminar je organizovan na inicijativu Harvard univerziteta, a u saradnji s ministarstvima odbrane i spoljnih poslova Srbije. Učesnici seminara su visoki predstavnici ministarstava spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova iz većeg broja zemlja Centralne Azije i regiona Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari