Mekalister: 2025. je neobavezni termin 1Foto: Stanislav Milojković

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu sveobuhvatne reforme, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Mekalister je naglasio da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih „pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma.

Nova strategija proširenja, koju Evropska komisija predstavlja sutra, ima za cilj da „ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu“, rekao je Mekalister za Funken mediengrupu kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja „indikativni“, neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

„Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove“, ponovio je Mekalister dobro poznatu briselsku formulu, prenosi Dojče vele.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala te garantovati sloboda medija.

Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari