Mekalister dolazi na poziv novog šefa Delegacije EU 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, boraviće 24. i 25. avgusta u zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv novog šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici potvrđuju medijske navode da će se Mekalister prvog dana boravka u srpskoj prestonici sastati i sa liderima opozicionih stranaka, ističući da to „čini uvek kada dolazi u Beograd jer su takvi susreti od velike važnosti za njega“.

Prema saznanjima Danasa, na sastanak sa Mekalisterom, koji bi trebalo da bude održan u četvrtak u kasnim poslepodnevnim satima u sedištu Delegacije EU, pozvani su lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Liberalno- demokratske partije Čedomir Jovanović i Vuk Jeremić. Kako nezvanično saznajemo, Janković neće biti u mogućnosti da prisustvuje tim razgovorima jer će se nalaziti van zemlje, kao ni Jeremić, koji trenutno boravi u inostranstvu. U Demokratskoj stranci nam je rečeno da će Šutanovac učestvovati na sastanku, a naši diplomatski izvori tvrde da su poziv prihvatili i Tadić, Radulović i Jovanović.

Mada pojedini mediji spekulišu da Mekalister pozivom na sastanak pokušava da „pomiri srpsku opoziciju“, imajući u nedavni raskid saradnje Jankovićevog pokreta sa DS-om, naši sagovornici ističu da su njegovi susreti sa liderima opozicije „uobičajena praksa tokom poseta Srbiji“. U nedavnom razgovoru za naš list Mekalister je odgovarajući na pitanje kako gleda na rad opozicionih stranaka u Srbiji odgovorio: „Nije moj zadatak da sudim o radu srpske opozicije. Ipak, rad i prava parlamentarne opozicije su od velike važnosti za svaku demokratiju.“

Dejvid Mekalister, čovek od velikog poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel, posetu će u četvrtak započeti susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako naš list saznaje, njihovom sastanku na Andrićevom vencu prisustvovaće i šef Delegacije EU u Srbiji. Nakon toga, Mekalister će razgovarati sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a predviđeni su i njegovi susreti sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, te sa šeficom pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanjom Miščević. Izvori Danasa nezvanično navode da će nemački ambasador Aksel Ditman biti domaćin večere kojoj će prisustvovati Mekalister, ambasador Fabrici i Norbert Bekman-Dirkes, direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, kao i da je planirano organizovanje radnog doručka na kojem će Mekalister razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Najzad, predstavnik EP susrešće se sa predstavnicima civilnog sektora, uključujući članove Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, sa kojima će razgovarati o vladavini prava, slobodi medija, ratnim zločinima, demokratskim institucijama. Podsetimo, Mekalister je prilikom nedavnog sastanka sa Vučićem ponovio da je uspostavljanje vladavine prava glavni zadatak Srbije na putu ka članstvu u EU, dok je Vučić ocenio da je taj uslov na trećem mestu – posle rešavanja kosovskog pitanja i odnosa Srbije prema Rusiji. Takođe, Dejvid Mekalister je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, koji je EP usvojio u junu, ukazao da je nužno rasvetliti „slučaj Savamala“, a u intervjuu za Danas nedugo potom kazao je: „Mi smo uzeli u obzir kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala, sa naročitom osvrtom na uništavanje privatne imovine, nadam se da će istrage uskoro doneti rezultate.“

Očekivanja od Fabricija

Ambasador Fabrici, koji je prošlog meseca stupio na dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji, u diplomatskim krugovima slovi za čoveka koji će pružiti „značajnu podršku“ Beogradu na evropskom putu. Kako Danas saznaje, on je pre preuzimanja dužnosti proveo oko dva meseca u Srbiji, kako bi se „detaljno upoznao“ sa situacijom u državi. U izjavi za RTS izjavio je da mu je čast što je ambasador EU u Srbiji, ističući da „Srbiju i EU čeka još puno posla“. Poznavaoci evropskih prilika naglašavaju za naš list da će poseta Mekalistera biti „prvi veliki događaj“ za novog šefa Delegacije EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari