Mekalister: Kukan i Flekenštajn će razgovarati sa svim poslaničkim grupama 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister najavio je da će ove nedelje u Beograd doći predstavnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim političkim partijama i utvrde ima li volje da se prihvati pomoć EU u unapređenju rada Skupštine.

Mekalister je na sastanku sa poslanicima u Skupštini Srbije koji su mediji pratili preko linka u zgradi parlamenta, rekao da parlament ima „esencijalnu“ ulogu u demokrtijama i da svakako treba poboljšati njegov rad.

On je kazao da je Srbija „jedna zemlja, jedan narod i jedan parlament sa toliko različitog mišljenja“.

Na sastanku sa Mekalisterom osim vladajuće većine bili su i predstavnici opozicije, među kojima i neke od stranaka koje bojkotuju rad parlamenta, a koji su na sastanku istakli da ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, te pozvali EU da ne „zatvara oči“ pred situacijom u Srbiji.

Šefica poslaničke grupe „Pokret za spas Srbije-Nova Srbija“ Sanda Rašković Ivić rekla je da EU treba da prestane da pomaže autokratski režim i navela da je ona za bojkot predstojećih izbora.

Mekalister: Kukan i Flekenštajn će razgovarati sa svim poslaničkim grupama 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Ne budite kao Vinston Čerčil koji je, nakon što je pomogao uvođenje komunizma u Jugoslaviju, rekao svom saradniku da ne treba da ga bude briga kako će biti u toj državi jer neće oni u njoj živeti“, rekla je Rašković-Ivić.

Ona je dodala da je pod sadašnjim uslovima izaći na izbore „isto kao trčati vezanih ruku i nogu“.

Prema njenim rečima, sa 200 kilometara na sat država ide ka jednopartijskom sistemu, a paradigma skupštine je glasanje na zvonce.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da bojkot nije cilj već sredstvo borbe u vanrednim okolnostima.

On je kazao da je dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka iscrpljen, jer je vlast pokazala da nije spremna da bilo šta menja u političkom ambijentu.

„Nema pregovora oko poštovanja zakona“, rekao je Aleksić navodeći da je to stav Saveza za Srbiju.

On je naveo i da je Skupština Srbije servis vlasti i da skupštinski rad najveći deo opozicije bojkotuje.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić je istakla da je bilo prostora za dijalog u Skupštini Srbije, on se ne bi odvijao van institucija.

Kada je reč o izborima Čomić je rekla da se postavlja pitanje da li će opozicija bojkotovati te izbore, dodajući da će odluku o tome doneti u spetembru, ali da je „veći problem to što je postalo pravilo da ko ima većinu može da radi šta hoće i ne poštuje zakon“.

Poslanik Liberalno demokratske partije Nenad Milić rekao je da LDP ne bojkotuje rad parlamenta, ali da shvata da je najveći problem što građani znaju da „Skupština nije mesto gde se donose odluke“.

„Odluke se donose u strankama, a u Skupštini se samo izglasavaju, a takve su i sve druge institucije“, rekao je Milić.

On je kazao i da za Evropsku uniju sada glasaju bivši glasači SRS koji su uvek bili antievropski raspoloženi, a tradicionalni EU birači su skeptični jer smatraju da „EU žmuri na sve što se dešava u Srbiji da bi ova vlast završila pitanje Kosova“.

„Ljudi su skeptični jer ne veruju da EU ne vidi šta se u Srbiji dešava“, rekao je Milić.

Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da ta stranka još nije donela odluku o izborima, ali joj se čini po raspoloženju u stranci da će učestvovati.

Ona je rekla i da će SMS učiniti sve da se poprave izborni uslovi.

Mekalister: Kukan i Flekenštajn će razgovarati sa svim poslaničkim grupama 3
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Prema njenim rečima, odnos vlasti prema opoziciji je više nego nekorektan.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da bojkot izbora nema nikakvog smisla i da se izbori sprovode po zakonima koje je donela upravo opozicija koja najavljuje bojkot.

Prema njegovim rečima, u opoziciji postoje međusobni problemi jer je „nekoliko stranka izašlo iz DS pa se svađaju“.

„Imaju isti svađalački odnos prema vlastima kao što je i njihov međusobni“, rekao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić govoreći o razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima rekao je da je tim razgovorima SNS pristupila sa „velikom pažnjom“ i da je to „bila prilika da se čuju različiti predlozi“.

On je kazao da je vladajuća koalicija posvećena refromama i da bi na evropskom putu otvoreniji pristup poglavljima doneo dodatni optimizam kod građana.

Orlić je rekao i da očekuje da Evropa zauzme jasan stav u pregovorima Beograda i Prištine.

Osvrćući se na kritike iz izveštaja Evropske komisije na račun parlamenta on je rekao da Skupština ove godine nije u tolikoj meri donosila zakone po hitnom postpuku, da je bilo više javnih slušanja, kao i sednica na čijem su dnevnom redu bili predlozi opozicione stranke.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević istakao je da se Srbija zalaže za dobrosusedske odnose i da dijalog vidi kao jedini način za rešenje odnosa Beograda i Prištine.

„Koliko je EU spremna još da prihvati šamara od Prištine“, pitao je Milićević govoreći o taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, a koje su prepreka nastavku dijaloga.

Kada je reč o razgovorima sa opozicijom Milićević je rekao da bi bilo bolje da se razgovara u parlamentu.

Poslanik jedinstvene Srbije Petar Petrović je rekao da se deo opozicije plaši izbora jer su svesni da neće preći cenzus i zato najavljuju bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari