Mekalister: Ne dozvoliti opasnu retoriku 1Foto: EPA/ DOMENIC AQUILINA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister osudio je ubistvo Olivera Ivanovića.

On je poručio da nadležne institucije moraju da sprovedu brzu i profesionalnu istragu i počinioce izvedu pred lice pravde, ističući da se ne sme dozvoliti da takav zloćin podstiče opasnu retoriku u regionu.

Evropska misija za vladavinu prava (Euleks) treba da podrži vlasti u okviru svog mandata, rekao je Mekalister u razgovoru za Novosti i dodao da nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, ova godina će definitivno biti važna za zemlje Zapadnog Balkana.

Evropska komisija će predstaviti svoju Strategiju proširenja u februaru, pojedinačne izveštaje o zemljama, uključujući i Srbiju, u aprilu, a biće održan i samit EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, naveo je Mekalister.

Govoreći o mogućnosti da se Srbija pridruži Evropskoj uniji do 2025. godine, Mekalister je rekao da će to zavisiti od brzine reformi i od usklađivanja Srbije sa zakonodavstvom EU.

U praksi to znači da morate da ispunite kriterijume koje je EU postavila u svih 35 poglavlja, pre nego što pregovori po oblastima budu zaključeni, rekao je Makelister i poželeo Srbiji uspeh u tome.

U međuvremenu, kako je rekao, EU će nastaviti da podržava Srbiju.

EU i njene članice su prvi tgovinski partner Srbije, po obimu trgovine, u pogledu stranih ulaganja i finansijske pomoći, mnogo više nego što su to drugi partneri, rekao je Mekalister i naveo da samo institucionalna pomoć EU Srbiji iznosi oko 200 miliona evra ggodišnje i da Srbija već ima kostisti od Unije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari