Mekalister sa predstavnicima vlasti i opozicije 1Foto: Fonet

Šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister počeo je susretom sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem dvodnevnu posetu Beogradu, u koju je došao na poziv novog šefa Delegacije EU, ambasadora Sema Fabricija.

Mekalister i Vučić razgovarali su o evropskom putu Srbije, unutrašnjem dijalogu o Kosovu i napretku pregovora Beograda i Prištine. Kako je saopštila Služba za medije predsednika Republike, Vučić je obavestio Mekalistera o „toku i planovima za sprovođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i načinima za formalizaciju odnosa“.

„Istovremeno, predsednik Vučić i izvestilac Mekalister razmenili su stavove o poštovanju i sprovođenju principa vladavine prava i medijskih sloboda. Tokom susreta dvojica sagovornika razgovarali su i o odnosima u regionu i onome što Srbija treba da uradi kako bi ubrzala proces evrointegracija“, navodi se u saopštenju.

Mekalister je potom imao radni ručak sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, a zatim odvojene sastanke sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović. Kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju s medijima, Brnabić je Mekalisteru poručila da „zahvaljujući uspešnim ekonomskim i političkim reformama Srbija nastavlja sigurnim putem ka članstvu u zajednicu evropskih naroda“. U saopštenju se ukazuje da je premijerka istakla da „uprkos brojnim izazovima na putu ka ravnopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme“.

„Nikada nismo svoj napredak merili na osnovu toga koliko smo poglavlja otvorili, i to nećemo činiti ni ubuduće. Merićemo napredak na osnovu toga koliko smo radnih mesta stvorili i koliko smo unapredili svakodnevni život našim građanima i građankama, kao i koliko smo unapredili životno okruženje u Srbiji“, naglasila je Brnabić. Predsednica Vlade je dodala da je važno da se kao društvo usaglasimo oko prioriteta i toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država. Brnabić je naglasila da će Srbija i u narednom periodu nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Opozicija:Urušena demokratija

Predstavnici proevropskih opozicionih partija danas su u sedištu Delegacije Evropske unije u Beogradu, na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, izjavili da je demokratija u Srbiji urušena i da nisu tačne tvrdnje vlasti da Srbija ekonomski napreduje.

Sastanku su prisustvovali predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir
Jovanović i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Šutanovac je novinarima rekao da je Mekalisteru preneo da podrška EU evropskim integracijama Srbije ne sme da se pretvori u podršku „stabilokratiji“ šefa države Aleksandra Vučića.

Prema Šutanovcu, „Vučićeva stabilokratija“ ne donosi stabilnost, jer je u Srbiji ugrožena demokratija, a zemlja se nalazi pred ekonomskim kolapsom.

Šutanovac je pozvao Vučića da iznese predlog o Kosovu, poručivši da će posle toga Demokratska stranka saopštiti svoj stav. Srbija se po ekonomskim pokazateljima nalazi na začelju u Evropi, to pokazuje i spori rast bruto domaćeg proizvoda, izjavio je Šutanovac.

On je rekao da je Mekalisteru preneo da se u parlamentu nalazi više od 20 predloga zakona koje je dostavila Demokratska stranka, a nikada se nisu našli na dnevnom redu. Tadić je izjavio da je u Srbiji ugrožena demokratija i da vlast vređa opoziciju, onemogućujući svaki dijalog u parlamentu.

Prema Tadićevim rečima, nezavisne institucije, koje je Srbija teško gradila od 5. oktobra 2000. godine, danas ne rade, a vlast se ponaša kao da će večno vladati.

Tadić je izjavio da je Mekalisteru rekao da se, kada god neki predstavnik EU dođe u Srbiju, svaka izjava evropskih političara transformiše u neverovatnu podršku Vučiću i njegovoj vlasti, a istovremeno se ovde urušava demokratija.

Ekonomija Srbije je u padu, ne samo zbog problema u poljoprivredi usled suše, nego i zbog strukturnih problema, rekao je Tadić.

On je pozvao Vučića da saopšti svoj predlog o Kosovu i da preuzme odgovornost, na način na koji su to radili predsednici Srbije pre njega.

Jovanović je izjavio da je Mekalisteru preneo da je, uprkos neslaganjima vlasti i opozicije, spreman za dijalog o otvorenim pitanjima, poput Kosova. Otvorena pitanja se moraju rešiti, kako bi se barem mladim generacijama u Srbiji dala prilika za normalan život, konstatovao je Jovanović.

Radulović nije davao izjave novinarima.
 

Sastanak i sa civilnim društvom

Mekalister je prema nezvaničnim informacijama Danasa sinoć trebalo da prisustvuje prijemu koji je povodom njegovog dolaska organizovao nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman. Izvestilac EP za Srbiju i čovek od velikog poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel danas će imati odvojene susrete sa predstavnicima SNS i civilnog društva.

Susret sa naprednjacima’]

Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister danas će se sastati sa delegacijom SNS, koju će predvoditi Nebojša Stefanović. Kako Danas nezvanično sastaje, susret će se održati u jutarnjim satima u sedištu SNS na Novom Beogradu, a pored Stefanovića očekuje se prisustvo Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada, i Nemanje Joksimovića, člana Gradskog veća Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari