Mekalister: Srbija da ojača vladavinu prava 1Foto: Fonet / Dragan Antonić

EK svojim izveštajima šalje jasnu poruku da politika proširenja ostaje na samom vrhu agende Evropske unije.

Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, želeo bih da pohvalim otvaranje prva četiri pregovaračka poglavlja u proteklih 12 meseci. Srbija je na svom putu ka EU, kaže za Danas izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Naš sagovornik ističe da je vlada u Beogradu istakla „ambiciozni cilj navodeći pridruživanje EU kao prioritet u svom novom programu nakon prevremenih izbora u aprilu 2016“.

„Srbija je usvojila program važnih ekonomskih reformi koje daju prve rezultate. Štaviše, pozitivan pristup države u ophođenju prema migrantskoj krizi i njena uloga u promovisanju regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu je dobrodošla. Ipak, Srbija treba da ojača vladavinu prava i nastavi da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala. Kako bi napredovala u pregovorima o pridruživanju, potrebno je i da primeni sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, ističe Mekalister.

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u EP, ocenjuje za Danas povodom Izveštaja EK da Srbija treba da „ubrza reforme u domenu vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije, jačanje demokratije i slobode izražavanja“.

„Potrebna je promena retorike u celokupnom procesu pridruživanja EU kako bi građani shvatili da proces proširenja donosi opipljive rezultate… Apelujem na lidere Zapadnog Balkana da se uzdrže od korišćenja nacionalističke retorike i igranja na etničku kartu. Vreme je za donošenje hrabrih odluka, realizaciju pametnih reformi i sprovođenje zajedničkih poduhvata“, poručuje Fajon.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u EP, kaže za Danas da EU treba da osnaži finansijsku i drugu pomoć Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana, „jer bi tako bila unapređena ekonomska situacija, što bi olakšalo vladama rad u kontekstu pregovora sa EU“.

„Postoje važni segmenti u kojima Srbija treba da uloži dalje napore, uključujući ljudska prava, slobodu medija i sprečavanje korupcije… To su osnovne vrednosti EU, tako da i Srbija i druge države kandidati treba da ostvare uspeh u navedenim domenima. Istina je i da EU pokazuje razumevanje činjenice da određeni problemi ne mogu da budu rešeni preko noći“, izjavio je Bogovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari