Foto: EPA/ MARCUS BRANDT

On je, na konferenciji za novinare posle susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, rekao da ga „glava najviše boli“ po pitanju odnosa sa Prištinom, kao i na činjenicu da jedino Srbija u pristupnim pregovorima ima poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

„To poglavlje 35 prožima se kroz više poglavlja, nije samo u jednom“, objasnio je Vučić razlog „glavobolje“.

Prema njegovom mišljenju, zato je važan unutrašnji dijalog u Srbiji oko Kosova, jer ako se ne napravi pomak po tom pitanju, onda nema ni napretka u evrointegracijama.

„Koji je razlog – možete da ih nađete 500… Suštinski, razlog je Kosovo i onda odnos sa Rusijom, i sve ostalo“, naglasio je Vučić.

Vučić je, komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o nastavku dijaloga, konstatovao da nije toliki optimista kao on, i dodao da je za razliku od albanskih političara, spreman da razgovara o stvarnom iznalaženju kompromisnog rešenja, a ne o onom što je „za unutrašnju javnost“.

On je naveo da je sa Mekalisterom danas razgovarao o svim važnim pitanjima evropskih perspektiva zemlje, kao i o svim teškim temama koje su se nametnule kako bi Srbija postrala uređena zemlja, uključujući i unutrašnji dijalog o Kosovu.

Vučić je istakao da je Mekalisteru preneo da sadašnja vlast u Srbniji želi reševanje teških problema koji su nasleđivani decenijama i vekovima, poput pitanja Kosova.

On je rekao i daje sa Mekalisterom posebno razgovarao o vladavini prava u Srbiji, na šta se najviše upućuju zamerke EU, i da je ostalo još mnogo stvari da se reše u toj oblasti, ali da se nada dea će se to u narednom periodu ostvariti.

Mekalister je rekao da mu je želja da Srbija otvori što više pregovaračkih poglavlja u narednom periodu i da podržava Srbiju po tom i drugim pitanjima bvezanim za evrointegracije i ekonomske reforme.

On je naglasio da ne može da kaže datum kada bi Srbija mogla da postane član EU, jer brzina tog procesa zavisi od naprekta koji Srbija postiže.

„Preostaje još dosta posla, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije“, rekao je on.

Prema mišljenju Mekalistera, Srbija i Crna Gora među državama regiona prednjače kad je reč o procesu pristupanja EU, i zato veruje da će one, nakon napuistanja Velike Britanije, biti 28. i 29. članica Unije.

Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna. Vi ste sjajan narod, bili biste vredan doprinos našoj porodici naroda unutar Evrope, ocenio je Mekalister.

On je poručio da bi EU želela da se dijalog Srbije sa Kosovom nastavi na predsedničkom i nivou vlada, jer je važno da obe strane nastave sa dijalogom i da se dogovoreno sprovede.

Čekamo da se formira stabilna vlada u Prištini, što je izgleda teže nego što smo očekivali, zaključio je Mekalister.